Krakow, staden med medeltida skönhet ungdomligt nöje och med historisk betydelse.
Den gamla huvudstaden är Polens tredje största och hade sin guldålder i slutet av 1500-talet. Frågan är om inte en ny gyllene era är på väg. Krakow är staden som har blommat upp och blivit en riktig skönhet. Staden är gemytlig med sin medeltida känsla och sina gästfria invånare. Polens tidigare huvudstad sover inte längre utan här finns det gott om trevliga pubar, mysiga caféer och många restauranger med olika sorters kök. Detta tillsammans med de många museerna och kyrkorna av exceptionell skönhet gör Krakow till en underbar stad för en weekendresa.
Krakow är det perfekta resmålet för den som vill uppleva historia, kultur, nöje och gammaldags stil på ett prisvärt sätt. Här är det billigt att turista. Tack vare de många studenterna som bor i staden är kvällslivet uppdaterat och trendigt, det finns många bra pubar, barer och jazzklubbar och stämningen är glad och otvungen! Dessutom är restaurangutbudet stort och man hittar god och vällagad mat till mycket bra priser.
Har sedan några år tillbaka varit intresserad att göra ett besök till Polen tillsammans med min tidigare gode vän Ingemar Skarp. Tyvärr gick Ingemar bort förra året vilket gjorde att vår planerade resa fick ställas in. Ania som var bekant med Ingemar sedan flera år tillbaka besökte Linköping i år, tillsammans med hennes man Barscek passade vi på att besöka Ingemars grav i Vadstena och lägga ner en blomma.
Ania föreslog att jag skulle göra ett besök i hennes hemstad Krakow, staden som ligger i södra delen av Polen. Det passade mig att göra denna resa i november, vilket också blev verklighet för mig. Med tanke på årstiden hade möjligen våren passat bättre då vädret är behagligare i landet.
Med planering av Anias arbetstider och tänkt besöksprogram kom vi fram till att 21 till den 25 november 2016 blev den tid resan skulle bli av. Beställde min flygresa med Ryanair vilket avgår från Skavsta Nyköping direkt till Krakow. En flygtid på knappt 2 timmar känns behagligt då det inte blir så lång tid i luften.
Det blev en tidig revelj för mig då bussen från Linköping avgick redan 03:45.
Skönt att sätta sig i en varm buss och slumra till en stund på resan upp till Nyköping, bussresan kom att ta omkring 1 ½ timma innan vi var på plats till Skavsta. Skönt att inte behöva ta bilen då väglaget så här års kan vara besvärligt.
Nu blev det lite tid med väntan inför flygavgången från Skavsta, vilket gav mig möjlighet att se lite grann av den nya flygterminalen. Mycket har förändrats här sedan jag besökte Skavsta senast.
Incheckningen var mycket noggrann, proceduren mer omfattande än de jag tidigare gjort vid flygavgångar från Arlanda. Ett bevis på att säkerheten är god från dessa mindre flygplatser. Hinner med att inmundiga en kopp kaffe och smörgås innan det var dags att stiga ombord på flight FR 9715 med avgångstid 06:50. Så vi lämnar ett duggregn och mörkt Skavsta på utsatt tid och skönt att luta sig tillbaka i flygplansstolen så gott det går, tyvärr är flygplansstolarna inte fällbara, men än då.
Landar in till John Paul ll International Airport, flygplatsen är belägen 18 km väster om Krakow. En officiell taxitjänst erbjuder fasta priser baserade på körsträckans längd. För min del blir jag upphämtad av en förbeställd taxi som min bekant ordnat för mig vilken tar mig till mitt hotell. Detta kändes tryggt och bekvämt när man kommer till en ny plats som man inte besökt tidigare.
Redan denna tidiga morgon är trafiken intensiv och många bilköer på vägen in mot staden. Den här trafiksituationen uppenbarade sig under hela tiden jag var ute på vägarna både ute på landsbygden och i staden. Fick höra av taxichauffören att det snabbaste sättet att komma in centrum är med tåg och som går till Krakow centralstation varje halvtimme. Resan tar bara 17 minuter.
Alternativt kan man ta buss som alla går en långsam, slingrande tur till Gamla staden och järnvägsstationen. Biljetterna kan köpas av busschauffören (men man måste ha jämna pengar) eller i biljettautomat på flygplatsen.
Stannar till vid mitt hotell Junior 2 för att lämna bagage och checkar in. Boende för de som besöker Polen har förbättrats under senaste tiden. Hotell i Polen är inofficiellt graderade från en till fem stjärnor, och de som har tre till fem stjärnor håller internationell standard.
Tyghallar och caféer.
Börjar med att insupa atmosfären på Rynek Glowny vilket är det stora torget mitt i centrum av Krakow. Jag hade fått tips av Ania att ta del av Krakows arkitektur med sin blandning av medeltida riddarborgar och venetianska palats som är berömd världen över.
Det sägs att Krakow har fler än 125 kyrkor – varav hela sextio finns i Gamla staden. Den vackra S:ta Mariakyrkan ligger vid torget i Gamla stan och där man kan höra skickliga gatumusikanter spela klassisk musik på eftermiddagarna. Kyrkan är känd för sina tegelfasader byggda i intrikata mönster och sina olika långa torn.
Varje timme visar sig en trumpetare i tornet på S:ta Marias kyrka för att spela Hejnal Mariacki. Varje polskt barn kan historien om klocktornets trumpetare, som varje timme utstöter ett enkelt, avbrutet solo som påminnelse om det öde som drabbade hjälten som år 1241 fick en pil i halsen då han med en trumpetfanfar förvarnade om en tatarinvation. Sedan dess har traditionen levt vidare under flera hundra år. Trumpetaren kunde man se från passagen strax söder om kyrkan. Vid slutet av uppförandet vinkar trumpetaren till dem som samlats nedanför.
Torget Rynek Glowny är stadens hjärta och en given samlingsplats. Här finns också flera mysiga caféer. Restauracja Wierzynek har anor från medeltiden och är Krakows mest berömda restaurang, den är exklusiv men mycket populär.
Runt detta enastående torg pulserar av ungdomlig energi alla tider på dygnet, och trottoarkaféerna är bra ställen att njuta av utsikten över torget och paraden av Krakows mest fashionabla invånare, hästdragna vagnar och flaxande duvor. Många av husen runt torget har ny klassicistiska fasader, men i själva verket är de betydligt äldre, och fulla av intressanta arkitektoniska detaljer.
Rådhustorget är den sista kvarlevan av det före detta Rådhuset från 1300-talet. Det har av en slump blivit stadens egna lutande torn eftersom det har en lätt lutning på 55 cm från mitten, som ska ha orsakats av vinden.
Mitt på Stora torget ligger den vackra byggnaden ”Tyghallen” – Sukiennice. Det är ett av Krakows främsta landmärken med en lång historia som marknadsplats.
Byggnaden inhyste en gång i tiden Krakows rikaste klädhandlare, men i dag upptas bottenvåningen av privilegierade försäljare. Det finns en hel del krimskrams i de många souvenirbutikerna, men även fina hantverksprodukter. Ett besök i tyghallarnas vackra arkadbyggnader är ett måste. Här finns konstfullt utfört hantverk i tyg, läder, glas och trä. Här skall man passa på att pruta för här har man alla möjligheter att göra en bra affär.
Är det shopping som lockar behöver du inte heller bli besviken. Så i Krakow finns det gott om butiker av alla slag, från souvenirer till exklusiva märkesbutiker. Så även om fina kyrkor, monument och museer radar upp sig utmed Gamla stadens gator, och det historiska kungliga slottet blickar ner på staden från sin kulle, är Krakow trots allt en av Polens livligaste städer.
Wawel-höjden, En symbol för nationell identitet.
Man kan inte missa kungaborgen Wavel, en sevärdhet som även kallas Polens Akropolis. Wavel har under historiens gång invaderats av både svenskar och preussare men är idag en symbol för Polen och ett betydande konstmuseum med vackra tavlor, gobelänger och mattor. Under århundraden kröntes och begravdes alla polska kungar här, omgivna av en mångfald av kapell och konstverk.
Antalet besökare på berget är begränsat, och till vissa sevärdheter krävs en biljett med bestämd entré tid. Man behöver inte betala något inträde för att komma in på slottsområdet. Särskilda biljetter krävs för katedralen och slottsbyggnaden. Guidade turer utgår från biljettkassan bortom katedralen. De olika delarna av Wawel har olika öppettider, så det är en bra idé att kontrollera öppettiderna innan besöket.
Wawelkatedralen har utgjort scenen för ett halvt årtusende av kungliga kröningar och begravningar, och är den slutliga viloplatsen för nästan alla polska kungar. Att besöka kryptan med alla maffiga sarkofager är intressant. Kung Sigismund III Vasa (som formellt också var svensk regent under åren 1592-1599) ligger begravd i slottskatedralen. Numera hänger också Krakows kanske största konstskatt på Wawelslottet, Leonardo da Vincis vackra tavla Damen med hermelinen, målad år1490.
Förre påven Johannes Paulus ll var kardinal och ärkebiskop av Krakow innan han blev katolska kyrkans överhuvud, nu finns en staty av honom vid ingången till slottskatedralen.
På Wawels slottet kan man göra mer än titta på den vackra byggnaden. Här finns nämligen även en marknadsplats inne på slottsgården. Här kan man handla äkta Krakowsk choklad och andra souvenirer. Även här är priserna lägre än i Gamla stan och här får jag en häftig upplevelse av slottet på köpet.
Kazimierz, det judiska kvarteret i Krakow.
Jag missar inte heller den judiska stadsdelen Kazimierz som rustats upp ordentligt. Här finner man kosherrestauranger och caféer, synagogor och marknader. Caféet Jama Michalika som är 100 år gammalt och ligger på S:t Florians gata är värt ett besök. Krakowborna älskar att sitta på caféer och dricka kaffe men de gillar också stadens turister som slår sig ner och gör dem sällskap och njuter av ett gott kaffe och härlig omgivning.
Judarna som förföljdes över hela Europa erbjöds en fristad i Krakow, men mot slutet av 1400-talet flyttade Krakows hela judiska befolkning till Kazimierz. I dag är området snarast en förort dit man lätt promenerar eller snabbt tar sig till med spårvagn eller taxi från Gamla stan.
Före kriget bodde omkring 60 000 judar i Krakow. Endast några få tusen fanns kvar 1945, och numera är det enligt uppgift bara två hundra. Efter att ha vanskötts i årtionden, och berövats både sitt folk och sin själ, om än inte alla byggnader, har stadsdelen på nytt börjat leva upp. Judiska stiftelser från hela världen bidrar med pengar för att restaurera historiska byggnader, och Steven Spielberg väckte nytt intresse för Kazimierz genom sin prisbelönta film Schindlers list från 1994, varav en hel del spelades in på platsen.
De förfallna byggnaderna blir allt färre, men bland de nya företagen i de judiska kvarteren finns många minnen efter den judiska befolkningen. Åtta synagogor av trettio som fanns här överlevde kriget, några av dem fungerar i dag som museer.
Krakows ockupationshistoria i Schindlers fabrik.
På andra sidan Bohaterow Getta (Gettots hjältars torg) står Oskar Schindlers emaljfabrik Emalia, som i dag inrymmer en ”minnesfabrik”, en mäktig multimediautställning om Nazitysklands ockupation 1939-1945.
Den gåtfulle tyske affärsmannen Oskar Schindler levde och verkade i Krakow under andra världskriget. Han köpte en emaljfabrik i Podgórze som gått i konkurs och anställde billig judisk arbetskraft.
Zablocie hade fortsatt att vara ett halvt nedgånget fabriksområde för småindustri i utkanten av stadsdelen Podgórze i Kraków om inte för filmen. Om inte filmen, så hade Zablocie inte fått se ett par av sina uttjänta fabriker förvandlas till konstgallerier och museer. Och filmen? Ja, förstås ”Schindler´s List”. Här på ulica Lipowa 4 låg Oskar Schindlers emaljfabrik. Dit hämtade han till jobb i fabriken sammanlagt ca 1100 judar från gettot strax intill och från koncentrationslägret Plaszów tre kilometer längre bort. Därmed räddade han dem undan Förintelsen. Och i fabriksbyggnaderna som ligger kvar spelades viktiga scener av filmen in.
Utställningen är mycket modern till sin konstruktion, utformning och disposition. Den använder sig mycket av multimediala möjligheter men inte till överdrift. Historien insceneras eller teatraliseras. Besökaren deltar i en historieinstallation. Man känner att man nästan kan ta på och röra vid historien med alla de föremål som både finns i rummet och löper förbi på bildskärmar.
Krakówutställningen riktar sig till både känsla och tanke. Den är kronologisk och har mer av didaktisk karaktär. Inte ens efter flera timmars besök känns den tröttande.
Besökaren leds som i en labyrint från 1939 och fram till krigsslutet genom platser och händelser, privata och offentliga, individuella och kollektiva. Ena stunden är man på torget, senare på järnvägsstationen, i en spårvagn, i en lägenhet i gettot, mot slutet av kriget på gatan och möter Röda armén. Man följer ett händelseförlopp på datorskärmar, en av de bästa presentationerna är en videoanimering av ockupanternas förflyttningar med förändring av kartbilden beledsagade av radioinslag från varje tidpunkt.
Till skillnad från Warszawa blev Krakow inte förstört under andra världskriget, dess storslagna historia och enastående arkitekturskatter är fortfarande närvarande. Efter sin död begravdes Schindler i Jerusalem, och rättfärdighetsförklarades i Israel.
Besök till museet Auschwitz-Birkenau och saltgruvan i Wieliczka.
Ett minne för livet är att besöka koncentrationslägren i Auschwitz, det ligger en bit utanför Krakow (ca: 75 kilometer) detta UNESCO-listade museum är värt att besöka. Upplevelsen kommer att ha en bestående inverkan på mig när jag samtidigt tar del av en stor historisk händelse.
På dess koncentrationsläger mördades omkring 1,2 till 1,6 miljoner människor varav nittio procent var judar. I detta beryktade koncentrationsläger ser vi ett par baracker, vissa är omgjorda till museum och vissa står exakt som de blev lämnade år 1945.
Polen var centrum för Nazitysklands planer på att göra sig av med världens all judar, och Auschwitz koncentrationsläger var en av de mest effektiva kuggarna i den stora dödsmaskinen. Att besöka Auschwitz, och närliggande Birkenau, är en skakande och oförglömlig upplevelse.
Auschwitz koncentrationsläger öppnades i maj 1940. I detta läger uppfördes i slutet av 1941 en gaskammare för experiment i vilken de första människorna gasades ihjäl med Zyklon-B.
Omkring trettio cellblock tillsammans med vakttorn och taggtrådsstängsel överlevde nazisternas försök att förstöra lägret när de flydde mot slutet av kriget. Här kunde man gå runt mellan blocken och stiga in i dem som är öppna. I ett av lägerblocken visas samlingar av skor, förvridna glasögon, tonvis med människohår samt resväskor med fångarnas namn och adresser.
Utanför block 11, ”dödsblocket”, finns en exekutions mur där fångar sköts till döds. Det var inuti den här byggnaden som nazisterna utförde sina första experiment med att gasa ihjäl människor med Zyklon B.
Zyklon-B var ett bekämpningsmedel mot skadedjur, ursprungligen tänkt att användas för att bland annat avlusa kläder och baracker i koncentrationslägren. Zyklon-B levererades i kristallform i lufttäta förpackningar. När medlet kom i kontakt med luften avsöndrade det blåsyra (vätecyanid).
Här upprättade också SS-läkaren Joseph Mengele en avdelning för ”medicinska experiment” på fångar, främst barn. De som inte dog av experimenten avrättades efteråt.
Birkenau är beläget ungefär 3 kilometer från Auschwitz. Lägret uppfördes i oktober 1941 då Hitler övergick från att bara gripa politiska fångar till att genomföra sitt massutrotningsprogram. I början av 1943 inrättades en särskild del för romer. Med tre hundra långa baracker på en yta av 175 hektar kom Birkenau att fungera som den absolut värsta dödsmaskinen i Hitlers ”slutgiltiga lösning” för judarna.
Omkring tre fjärdedelar av alla judar som deporterades till Birkenau gasades ihjäl redan vid ankomsten. Birkenau utgjorde själva definitionen på ett dödsläger: lägret hade sin egen järnvägsstation för transport av fångar, här fanns fyra väldiga gaskammare, som var och en kunde gasa 2 000 fångar i taget samt ett krematorium utrustat med elektriska hissar som fraktade kropparna till ugnarna.
Som besökare kan man ta sig upp till andra våningen i det stora vakttornet vid ingången. Därifrån får man en klar uppfattning om hur otroligt stort lägret verkligen var. Det omfattar en till synes oändlig rad av baracker, vakttorn och taggtrådsstängsel, och här kunde man rymma totalt 200 000 fångar. Längst bort i lägret, på andra sidan av den spöklika damm där nazisterna brukade tömma ut askan efter de dödade och kremerade människorna, står ett monument till minne över de som dött i förintelsen med inskriptioner på de tjugo språk som fanns representerade bland fångarna som mördades i koncentrationslägren Auschwitz och Birkenau.
Auschwitz lll-Monowitz var ett arbetsläger där I.G. Farben byggde en industri för tillverkning av syntetisk olja och gummi. Företaget betalade SS för att få tillgång till koncentrationslägrets fångar som slavarbetskraft.
Ett stort antal människor i koncentrationslägren dog på grund av den brutala behandlingen och de vidriga levnadsförhållandena. Vanliga dödsorsaker var utöver avrättningar bl.a. tortyr, experiment, sjukdomar och dålig hygien, svält och köldskador. En uttalad ambition att förinta människor genom hårt slavarbete fanns också inom den nazistiska ledningen och många av de miljontals tvångsarbetarna dukade under för de hårda och farliga arbetsuppgifter som de sattes att utföra. Transporter i fullpackade godståg och långa marscher mellan läger tog livet av ytterligare massor.
En annan sevärdhet i närheten av Krakow är Saltgruvan i Wieliczka. Den är en stor attraktion och här finns mycket att se, det pågår inte längre bryning i gruvan men man kan beundra de olika gruvkammarna, underjordiska kapellen, fantastiska skulpturerna och de konstgjorda sjöarna. Sevärdheten ligger endast 20 minuter från Krakow och är en populär utflykt under weekendresorna hit.
Saltgruvan i Wieliczka som varit i drift ända sedan 1200-talet och som 1978 blev ett av de tolv första världsarven på Unescos lista. Saltbrytningen fortsatte ända fram till 1996, men numera besöks den av turistgrupper och personer med astma och andra andningsproblem.
En gruva låter kanske inte så spännande, men faktum är att det är en av Polens främsta turistattraktioner. Efter att ha varit i bruk i 700 år finns här en hisnande labyrint med 300 km av underjordiska gångar. Kommer du hit besök dessa enorma underjordiska salar och beundra saltskulpturer och saltreliefer, ta en fika 125 meter under jorden och shoppa souvenirer i butiken. Här finns till och med en underjordisk konserthall. Under andra världskriget använde nazisterna den högsta salen som är 36 meter hög i tak som en hemlig fabrik för flygplansdelar där judiska fångar arbetade.
Besök till det Polska flygmuseet i Krakow. En udda men rolig sevärdhet.
Jag hade planerat in ett besök för att se lite grann över flygplan och helikoptrar från Östeuropa när jag nu var här. Som om gammal flygvapenungdom men även som tidigare kanslichef i Flygvapenfrivilliga region öst så finns ett stort intresse av att ta del av verksamheten här.
På detta omfattande flygmuseum får jag se sällsynta plan från början av 1900-talet, jetplan från andra världskriget och högteknologiska interaktiva utställningar. Polska flygmuseet ligger omkring tre kilometer nordost om Krakóws gamla stadskärna Stare Miasto. Flera bussar och spårvagnar stannar till i närheten. Det finns gratis parkering vid museet. Ta en taxi hit, det är enklast och inte dyrt. Annars spårvagn 10 eller 40 från ulica Gertrudy.
Museet är stängt på måndagar. Inträdet är gratis på tisdagar, all andra dagar får besökarna betala en mindre inträdesavgift
(15 zloty)
Den nya hallen på Krakóws flygmuseum har utnämnts till den finaste byggnaden i sitt slag i kategorin offentliga byggnader. Tyvärr finns inte plats för alla flygplan inomhus, så skicket på de objekt som står utomhus blir ju med tiden illa åtgångna. Entréavgiften var 15 zloty. Museet är stängt måndagar, fri entré tisdagar.
Krakow Aviation Museum tog över några byggnader och delar av flygfältet Rakowice- Czyzny vilket lär vara ett av de äldsta militära flygfälten i Europa. 1964 bildades museet och bevarar utställningar av flygplan, helikoptrar, motorer och andra objekt som har betydelse för världens flygarv och på så sätt bildar ett ledande europeisk samling.
Museets flygfält var i slutet av 1800-talet en plats för ballong flygning tillhörde artilleri garnisonens 2:a regemente med försvar av Krakows fästning. Från 1912 hade det österrikiska högkvarteret flygenhet Flugpark 7 sin gruppering här. Under 1914 deltog flygplan från Rakowice i försvaret av Krakows fästning och från 1915 användes flygplatsen att utbilda besättningar och som plats för reparationer för flygplan som stred vid frontlinjerna under kriget.
Efter kriget 1918 blev flygfältet en mellanstation för flygpost som levererades mellan Kiev/Odessa och Wien och på så vis den första regelbundna flygtrafiken i Europa. I slutet av oktober 1918 tog polska militära myndigheter över flygplatsen och därmed blev Rakowice första polska flygenheten mer känd som 1:a Skvadronen som bildades där.
Under det polsk-ryska kriget 1920 utbildades nya piloter för det snabbt växande polska flygvapnet. Flygreparationsverkstad och även begränsad tillverkning av nya flygplan kom att påbörjas här. I slutet av 1920 var flygfältet det näst största polska flygbasen. I likhet med andra flygplatser fick de tyska bomberna att falla här i september 1939.
Under senare del av kriget förlängde tyskarna landningsbanan österut till Czyzyny och blev en plats där tyskarna kunde förflyttas till östfronten. Mot slutet av kriget i januari 1945 tog de framryckande ryssarna över flygfältet och överlämnade det till de polska myndigheterna några månader senare. Då det händer så ofta med flygplatser i storstäder med nybyggnader och i detta fall stålverk blev flygfältet inte längre perfekt så det polska flygvapnet lämnade Rakowice och flyttade till Balice. Flygplatsen upphörde 1963 när flygbolaget LOT avslutade sin verksamhet här.
Museet har ett av Europas mest spännande urval av flygplan. Så att se dessa samlingar blev ett eldorado för mig. Kom ihåg de gamla flygplanskorten där jag som flygpojke skulle lära sig de olika flygplanen och helikoptrarna som fanns främst från östsidan. På detta flygplansmuseum finns drygt 180 olika modeller. Här såg jag AJSF 37 Viggen som tjänstgjort vid F 21 i Luleå, J 35 J Draken som var placerad på F 10 i Ängelholm, så lite nostalgi fanns när jag gick runt och såg dessa flygmaskiner.
Mestadels av hela flottan av MIG flygplan fanns på plats dock inte Mig 15. De flesta MIG 21 i olika versioner var imponerande, men att se en MIG 29GT väckte ett stort intresse. Även äldre flygmaskiner som Blériot XI, Albatros i olika modeller, Fouga Magister och F 104 Starfighter med många fler. Även olika typer av kanoner och radaranläggningsfordon finns på plats här.
Tips inför shoppingrundan.
Krakow är en mysig stad fylld med små personliga butiker där du kan handla allt från vackra bärnstenssmycken till traditionellt godis. Dessutom är priserna lägre än i Sverige, så det är ett gyllene tillfälle att ta fram plånboken och köpa med sig en ny garderob hem. På med de bekväma shoppingskorna och passa på att besöka alla dessa fyndplatser.
Öppettiderna i Krakow varierar lite från affär till affär. Det är vanligt att de öppnar mellan 10-11 och stänger mellan 18-20 på vardagar. På lördagar är affärerna ofta öppna mellan 10-13 och söndagar är det vanligtvis stängt. Det finns undantag och Krakowska Galleria har till exempel öppet mellan 9-22 måndag till lördag och 10-21 på söndagar. Se upp under påsken. Under högtiderna är allting stängt.
Du handlar med valutan zloty och det är ganska billigt i Polen. En kopp kaffe kostar mellan 12-15 kronor om du köper den på kafé. En middag kostar ca 100 kronor och en 50cl öl på en pub kostar ca 20 kronor. På marknader kommer du undan ännu billigare och du förväntas pruta på de produkter du köper. Prisuppskattningarna är gjorda i november 2016. Påbörja shoppingturen med magen halvtom. Det finns gott om härliga små kaféer och restauranger att njuta av, så passa på att smaka av allt som Krakow har att erbjuda.
Julmarknad i Krakow.
Om du besöker Krakow från slutet av november månad så har den kända julmarknaden på Stora torget öppnat i staden. Här promenerar du runt och lyssnar på julsånger samtidigt som du passar på att införskaffa vackra julgransdekorationer och julklappar till dina nära och kära. Självklart finns det också traditionella godsaker att köpa, och passa på att smaka på den varma fårosten som serveras från grillarna på marknaden.
Åk kollektivt. I Krakow finns det gott om kommunala förbindelser som buss och spårvagn. Du tar dig smidigt fram på gatorna med dessa. Om bussarna är fulla och du har mycket shoppingpåsar kan en taxi vara ett alternativ. Det är billigare att åka taxi än i Sverige och kilometerpriset är ca 2 zloty. |