Studieresa badanläggningar, 18 - 19 maj 2009.
Som ett led i diskussionerna om hur framtiden för Linköpings Simhall skall utvecklas, genomförs denna studieresa med Bengt Olsson, kommunalråd (fp) ur kultur- och fritidsnämnden Johan Lundgren (C), Bengt Thunholm (S), Ranko Simic (S), Kent Johansson (V) och Hans Zettby (M)
Karin Semberg, kultur- och fritidschef
Hans Mayer, kultur- och fritidskontoret
Bill Ericsson, Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen
Från Linköpings Sportfastigheter AB Lars Berg (S),
Per Ridne, Henrik Pettersson och Per Svedberg.
Stefan Jansson Medley AB
Anita Nilsson Medley AB
Måndag 18 maj, 2009
Studieresans syfte var att besöka nya anläggningar och att besöka större anläggningar som har 50-m bassäng samt att besöka anläggning som valts att renoveras detta för att se olika konceptlösning och materialval, samt tillfälle att diskutera vad som blivit bra eller dåliga lösningar.
Före avfärden från Linköpings simhall visade Hans Mayer oss runt i simallen. Vi fick gå runt och ta del av lokalerna och frågor kom att ställas på hur en eventuell framtida 50 meters bassäng var tänkt att placeras. På bussresan delar sedan Hans ut ett kompendium med olika frågeställningar där vi skall notera vad vi kommer att iaktta på de olika badanläggningarna och redovisa vid slutet av resan.
Gustavsbergsbadet
Avresan gick mot Gustavsberg och till Gustavsbergsbadet. På plats togs vi emot av Elisabeth Strömberg, vd för Gustavsbergsbadet och Hans-Ove Götch styrelseordförande. Elisabeth presenterade bad- och friskvårdsanläggningen vilken ligger i Gustavsbergs centrum med tillgång till parkeringsplatser, shopping och annan service. Hon poängterar att ett besök på Gustavsbergsbadet ska vara en helhetsupplevelse. Där man erbjuder ett grundutbud som består av motionssim, äventyrsbad, gym och gruppträning. Aktiviteterna i grundutbudet ingår i entrépriset som idag ligger på 100 SEK. Simskola, fysisk aktivitet på recept, personligt träningsupplägg, relaxavdelning, konferensrum, café & shop är fler exempel på övriga aktiviteter som fanns att tillgå.
När det gäller badavgifterna så är de starkt subventionerade genom skattemedel. Man skulle egentligen behöva ta ut den dubbla avgiften för badande, men man har bedömt att det inte är rimligt. Skulle man ha separerat avgifterna kunde man nog sänkt gym- och gruppträningsavgiften något men då också behövt höja själva badentréavgiften, detta ville man undvika.
Ca 80 procent av alla kostnader kan härledas till själva badet, både för bygget och kommande driftkostnader. Som kommunalt bolag betalar man dessutom moms på alla entréavgifter vilket inte kommunala simhallar eller föreningsdrivna anläggningar gör. Som ni säkert nu förstår är de stora subventions-vinnarna de kunder som endast badar.
Efter det att vi gått runt i lokalerna och intagit en välbehövlig lunch så redogör Hans-Ove för badanläggningens uppkomst och hur de olika föreningarna driver sin verksamhet i lokalerna. De är Värmdö kommun, en gammal skärgårdskommun som har byggt och nu hyrt ut denna till bolaget. Man räknar med att uppnå 150 000 besökare per år och man öppnade bad- och friskvårdsanläggningen under februari 2008.
Hans-Ove påtalar att man redan haft bekymmer med vattenreningen där salt har fått delar av utrustningen att rosta vilket innebär att man behöver se över underhållet av den samma. Han säger också att begränsningen av antalet omklädningsskåp är undermålig då behovet visat sig vara stort, även ett utökande av duschar skulle vara nödvändigt, idag finns endast 7 st duschar. Man använder sig av 2 badvärdar för att vara gästerna behjälpliga.
Som utomstående slås man av den småskalighet anläggningen än dock har. Man har satsat mycket pengar bubbelpool, bastu, ångbastu och en vedeldad bastustuga med kallpool ute i en trädgård. Ett matcafé som erbjuder näringsrik kost vilken vi besökare kom att äta till lunch under måndagen. Att ta del av Gustavsbergsbadet trivsel regler var intressant. Att ha kul, se till att alla andra har trevligt, ren och fräsch, vara trygg och säker och att våga prova något nytt skulle jag vilja andra anläggningar också att följa.
Sollentuna sim & sporthall
Vår delegation lämnar Gustavsberg för vidare transport till Sollentuna. Här kommer vi att se en anläggning från 1973 som nu har renoverats för ca: 200 miljoner kronor och öppnade den 15 september 2008. Peter Eriksson enhetschef för Sollentuna sim och sporthallar tar emot oss och som presenterar ProMa Fritid & Fastighet vilka har kommunens uppdrag att sköta verksamheten under 5 år.
ProMa är kommunens anläggning för motionärer, skolor och föreningar. Hit välkomnas alla och man vänder sig till vanligt folk enligt Peter. Ungefär 130 000 badgäster om året räknar man få till den här simhallen. Man har haft mycket av inkörningsproblem och han vill vara tydlig med att påtala vikten av detta när man gör beställningen för verksamheten. Man fick ha anläggningen stängd ett år under renoveringen.
Peter tar oss runt anläggningen och visar på de olika bassängerna som renoverats. Det nya äventyrsbadet i skärgårdsmiljö för barnen ser inte märkvärdigt ut men lockar några av de minsta till lek och äventyr. Vattnet är ständigt i rörelse liksom barnen som verkar stortrivas här. Bassängen är byggd och anpassad särskilt för de små i åldern 0 till 6 år.
I simhallen kan man simma, leka, hoppa, dyka och deltaga i vattengympa. Här motionssimmar man till avslappnande musik och med tända ljus onsdagar efter 18 påpekar Peter. Vill man simma i lugn och ro före arbetet så öppnar simhallen 06.30 tisdagar och torsdagar.
Det finns i simhallen en 25-meters bassäng och 2 st. sviktar (1 meter och 3 meter). Bassängen är 14,5 meter bred (7 banor). Halva bassängen är 3,70 meter djup. Andra halvan är ca 1,10 - 1,60 meter djup. Man har också en undervisningsbassäng som är ca 12 meter lång. Djupet varierar mellan 90 cm och 1,20 meter.
Vill man träna så kan man få träningsrådgivning kostnadsfritt. En träningsrådgivare kan hjälpa att komma igång med träningen. Man får vägledning i träningsutbudet och vad som passar just dig. Vill man börja träna på gymmet så får man hjälp att boka en gyminstruktion alternativt boka en tid med en personlig tränare.
Vi avslutar vårt besök härmed att i källaren se hur det tekniskt är konstruerat med vattenfilter samt hur bevakning av att allt skall fungera. En imponerande men för mig förvillande syn bland olika ventiler, rör och kablage gör att jag lämnar detta utrymme för att återsamlas till den väntande bussen som nu skall ta oss vidare till ännu en ny simhall.
Vilundaparkens simhall Upplands Väsby
Delegationen från Linköping fortsätter mot Upplands Väsby för att studera en ny anläggning som ännu inte är riktigt färdigställd varför det inte heller går att bedöma fullt ut. Vi möts av representanter från byggföretaget Peab och ur kultur och fritidsnämnden i Upplands Väsby, dessa tar oss runt inne i anläggningen och ger en presentation av det nya badet där byggherren påpekar att simhallen blir Vilundaparkens ansikte utåt. Byggnaden bestående av trä och glas präglad av stor öppenhet som tar in dagsljus och ger kontakt med omgivande park. Taket kommer att planteras med växlighet av sedum, som är bra ur klimatsynpunkt.
Redan i entrén ska besökaren enkelt kunna orientera sig i byggnaden. Via glaspartier i entréhallen syns familjebassängen och gymmet. Samtliga omklädningsrum nås från en gemensam korridor mot sporthallen med hiss och trappor till plan två. Det nya badet kopplas ihop med nuvarande sporthall. I bottenvåningen ligger receptionen med servering samt omklädningsrum. På övervåningen finns ett gym med lokaler för konditions- och styrketräning. Jag slås ändå av den mycket vackra utsmyckningen som gjorts i rehabbassängen.
Under ett böljande sammanhållande innertak ligger bassängerna. Rehab- och undervisningsbadet ligger avskilt från huvudbassängen och får en mer ombonad karaktär med lägre takhöjd, varmare färgsättning och dämpad belysning.
De stora omklädningsrummen är dimensionerade för ca 400 personer. Från dessa kan man antingen nå familjebadet eller motionsbassängen direkt. I rehabiliterings- och undervisningsbadet finns större omklädningshytter med duschar för rörelsehindrade.
Fakta som ges om den nya badanläggningen är:
Total golvyta 6 000 kvm
Stora bassängen 20,5 x 25 m, banbredd 2,5 m
Rehabbassängen 6 x 11 m
Undervisningsbassängen med höj och sänkbar botten 6 x 11 m
Gymlokaler 350 kvm
Denna badanläggning kommer att kosta 185 miljoner kronor och här kan man ju undra om de 200 miljonerna man kostade på i Sollentuna för att bygga om deras simhall var klokt investerade pengar.
Efter rundvandringen ansluter Kommundirektör Björn Eklundh samt ordföranden i kultur och fritidsnämnden Johan Magnusson. Björn tar upp bakgrunden om tillkomsten av anläggningen.
I politisk enighet tog kommunstyrelsen beslutet i augusti 2007 att bygga det nya badet. Under flera år har det pågått diskussioner inom kommunen om hur området, som fick sin nuvarande utformning på 1970-talet, ska utvecklas. I den framtidsstudie som gjordes i början på 2000-talet hade en ny simhall i Vilundaparken högsta prioritet. Med tiden växte projektet till en komplett badanläggning med flera funktioner som vänder sig till en bred grupp av människor.
Visionen är att simkunnigheten bland kommuninvånarna blir ännu högre, att kommunens hälsoprofil stärks och att området utvecklas till en attraktiv sport- och evenemangspark för boende och näringsliv. Samtidigt kommer anläggningen att utgöra en ny inbjudande siluett mot E 4: an vilket säkert kommer att locka många till besök.
Vilundabadet kommer att drivs av Medley på uppdrag av Upplands Väsby kommun och invigningen kommer att ske den 5 september i år.
Jag får höra från Väsby simsällskap är att man inte kommer att ha råd med en elitverksamhet. Även ungdomsverksamheten kommer att drabbas. Klubben har haft en stabil organisation och ekonomi under många år och man anser att kommunen nu rycker undan den grunden. Simskolan drar in en miljon kronor om året till Väsby simsällskap. Nu blir de utan de pengarna. Simsällskapet tror att kommunen kan spara pengar genom att ge nya entreprenören simskolan.
Men så är det inte säger Johan Magnusson när jag frågar honom. Det här handlar om simundervisning som är konkurrensutsatt och där kan inte vi enligt lagen om offentlig upphandling lämna den utanför upphandlingen. Vad jag inte visste var att Väsby har fem landslagssimmare på damsidan. Här befarar man att eftersom elitverksamheten inte kommer att drivas av ett företag som den nya entreprenören Medley - så blir en annan klubb enda alternativet för bl.a. världsmästaren på 200 m frisim i Josefin Lillhage.
Fyrishov Uppsala
Mot Uppsala och Fyrishov, här skall vi titta på en komplett badanläggning som i dagens utförande är från 1991 med både 25- och 50- meters bassäng.
Vi välkomnas av Liisa Hundertmark som är vd vid Fyrishov AB samt av styrelse ordföranden och kommunalrådet Lars O Ericsson. Här intar vi vår middag som kom att smaka mycket bra. Hungern hade hunnit göra sig ordentligt påmind för var och en av oss efter en lång dag och kväll med besök till de olika badanläggningarna.
Efter maten så får vi en orientering av Liisa Hundertmark om Fyrishovs verksamhet igår och i dag. Här får vi höra att den första badplatsen ungefär ligger på den plats där Fyrishov är idag. Den kallades Lerviken och var på 1700-talet inte mycket mer än en badplats vid åstranden, rätt så långt utanför stan.
Ett Kallbadhus byggdes 1857 vid Eddaspången, det blev ett populärt tillhåll för Uppsalas invånare. I samband med 1867 års magisterpromotioner, genomfördes här för första gången, det "Mollbergska hoppet" inför publik. De jublande åskådarna satt på stranden mitt emot. Här genomfördes även de högtidliga Magisterpromotionerna. Det var främst för herrar, damernas magisterpromotion genomfördes i all enskildhet. Liisa Hundertmark är påläst och berättar vidare om de första profilerna inom simhoppningen, Isander och Mollberg.
När Uppsala vid mitten av förra seklet hade begåvats med ett "riktigt" badhus i Fyrisån uppkom nya och mera lustfyllda möjligheter att göra något mera än att bara behagligt njuta av sitt badande. Man upptäckte att det gick att göra något av sin luftfärd mellan trampolinen och den mötande vattenytan. Några av de akademiker som ägnade sig åt simning började nu känna sig för inom simhoppning. Lars Fredrik Isander lyckades med att experimentera fram och stå fadder till "Isanderska hoppet", ett välkänt simhopp än i dag.
Ett par decennier senare uppenbarade sig bohemen och akrobaten Anders Fredrik Mollberg på arenan - trampolinen. Medvetet eller omedvetet gick han ett steg längre i sin "Isander" han gick runt, och det blev ett volthopp. Det "Mollbergska hoppet" hade sett dagens ljus!
Även om simundervisning sporadiskt förekommit i Sverige från mitten av 1700-talet var det först och främst i och med bildandet av Upsala Simsällskap 1796 som "den särdeles välgörande simkonsten" fick verklig utbredning i landet.
Samma år avhölls den första svenska simpromotionen i Uppsala. Simsällskapets stiftare Jöns Svanberg belönade då tio promovendi för deras färdigheter i simning genom att bekransa dem med vita näckroskransar. Förebilden för promotionsakten hämtades från de akademiska magisterpromotionerna. Senare tiders simpromotioner har i större eller mindre utsträckning hållit fast vid de ursprungliga ritualerna.
Vid de allra tidigaste promotionerna förekom endast en utmärkelse men ganska snart infördes två grader vid bekransningen; simmagistern fick "den större belöningen", en eklövskrans, och simkandidaten "den mindre belöningen", en pillövskrans (tillgången på näckrosor var förmodligen begränsad). Om magister- och kandidatfädigheterna har tvåhundra år på nacken är de välbekanta simmärkena av skilda kategorier och valörer av betydligt senare datum. Ungdomens simmärken - järn, brons och silver - instiftades 1932, simborgarmärket tillkom 1934 och en del av de övriga är ännu yngre.
Lars Ericsson fyller sedan på med att redovisa Fyrishov AB och dess verksamhet på Fyrishov och Gottsundabadet, vilka är ett helägt kommunföretag och som ingår i bolagskoncernen Uppsala Stadshus AB. Lars berör även tillgängligheten. Fyrishov arbetar för hög tillgänglighet. Förutom generösa öppettider alla dagar året runt, arbetar vi kontinuerligt med att tillgänglighetsanpassa arenan för personer med olika funktionshinder. Det sker i samarbete med Handikappförbundens Samarbetsorganisation (HSO) i Uppsala.
På arenan verkar Uppsala HandikappIdrott (UHI), en av landets största handikappidrottsföreningar som verkar för alla handikappgrupper.
Chefen för bad & motion Simon Andersson tar oss sedan runt och visar anläggningen. Vi får se huvudbassängen i Fyrishov som är 50 meter gånger 25 meter och är en av de få i Sverige med Olympiska mått. Det är samma bassäng som tidigare hade namnet Fyrisbadet, som då var en utomhusanläggning, innan den byggdes om till inomhushall. Hopptorn på 10 meter var tillsammans med den särskilda poolen för rörelsehindrade något extra tyckte jag. Utöver huvudbassängen finns det ett utomhusbad och ett äventyrsbad, samt gymverksamhet.
För dom som vill varva ner är det perfekt att avsluta en konferens på relaxbadet. Här kan man njuta av torrbastu, ångbastu och ett varmt avkopplingsrum med svag doft av eukalyptus. Vintertid finns vedeldad bastu utomhus i anslutning till vinterbassängen. I relaxbadet finns också en stor bubbelpool med plats för många. Vattnet håller 38 grader och ger härlig avslappning. På sommaren finns avskilda solterrasser utomhus. Relaxbadet har separata avdelningar för damer och herrar.
Ett besök i de undre regionerna av simanläggningen ordnades för dem som var intresserade av den tekniska utrustningen. Några tog tillfället i akt och provade på att bada i de olika bassängerna.
Avrundning och avslutning från besöket blir med uppkomna frågor och kaffe med den berörda personalen. Vad vi fick med oss är att Fyrishov är en idrottsanläggning i stadsdelen Svartbäcken i Uppsala med bland annat sporthallar och äventyrsbad. Anläggningen är bland annat hemmaplan för innebandylaget Storvreta IBK, herr basketlaget Uppsala Basket, dam basketlaget Sallén Basket, volleyboll laget Uppsala VBS och simsällskapet Upsala SS.
Tisdag 19 maj, 2009
Gustavsvik Örebro
Avresa från Uppsala för transport till Örebro. Vi diskuterar gårdagens upplevelser på bussresan med varandra och de flesta tyckte det varit intressant att få ta del av badanläggningarna så här långt. Restiden blir nästan två timmar innan vi kommer fram till Gustavsviks badanläggning.
Vi samlas i en konferenssal och får en redovisning av anläggningen från den avgående vd: n. Han redogör för hela konceptet Gustavsvik vilket är en av Sveriges mest besökta fritids- och turistanläggningar. Vi får höra att man har haft närmare 600 000 besök under de senaste åren var av 340 000 var rena badbesök. Kommunen äger 91 procent av anläggningen. Man har investerat 180 miljoner på badet sedan 1985. Möjligheten att betala för det man vill göra fanns på Gustavsvik, 220 SEK för att utnyttja hela anläggningen, 120 SEK för upplevelsebad och 50 SEK för motionssim. Priserna är för vuxen bad och fr.o.m. 9 februari i år.
Badet är en komplett anläggning för lek, träning, avkoppling och solbad. Inomhus finns motionsbad med 50-metersbassäng, upplevelsebad, relaxbad och stor träningsavdelning. Dessutom en av Örebros populäraste lunchrestauranger.
Vi får höra att upplevelsebad är en attraktion som saknar motstycke i norra Europa. Man har Europas längsta och högsta vildvattenfors, vattenpister, laguner, hängbroar, tunnlar och akvarielagun där man kan simma ner och titta på levande tropiska fiskar, bland annat hajar. Allt i en djungelliknade miljö.
Här finns attraktioner som passar alla åldrar. För de yngsta finns ett helt badlandskap med vattenfall i miniformat, vattenrutschbana, lekskulptur, strömkanal och vattenspel. En ny häftig vattenrutschbana ”Turbo-super-twister", har start allra högst uppe under taket. Den lär vara ursnabb, spännande och utan motstycke i Sverige.
Relaxavdelningen var smakfull inredd med bekväma möbler, mycket växter och ett akvarium. Möjlighet att välja ångbastu eller vanlig bastu fanns liksom bubbelpool med solarier. I baren serverades lättare rätter, kaffe, öl och vin. Träningsanläggningen var välutrustad med moderna träningsmaskiner.
Ute fanns möjlighet att bada i tempererade pooler och här finns också vattenrutschar, solgrop, plaskdamm och stora gräsytor att breda ut filten på. I fiskesjön inom området har man planterat in regnbåge. Även en badsjö från 1938 ligger inom området.
Hela badanläggningen har en kompakt yta med mycket aktiviteter, och gästerna betalar för det man vill göra (motionsbad – upplevelsebad – relaxbad).
Arena Grosvad, Finspång
Avslutningen av denna studieresa kommer att bli i Finspång på Grosvad. Denna badanläggning invigdes 2008. Vår delegation välkomnas av platschef Martin Zatrepalek och vi bjuds på lunch i restaurangen O´Learys som ligger i samma lokal som bad-, idrotts- och friskvårdsanläggning.
Efter lunchen blir det dags att bekanta sig med anläggningen. En toppmodern badanläggning där utbudet är simbassänger, 25-metersbassäng för bad, lek, motion och träning. I äventyrsbadet hittar man två vattenrutschbanor, snabba Black Hole på 68 m och krokiga Magic Eye på 95 meter. Ett stort härligt vattenland med bl. a. vattenkaskader och vattenkanoner samt en kanal till utomhusdelen.
Relaxavdelning där man kan njuta av bubbelbad, varmbastu, torrbastu, ångbastu, arombastu, sol eller massage. Gymmet som är väl utrustat med olika träningsmaskiner, gruppträning i Arena Grosvad har 17 olika träningsformer i grupp. Här hittar man en av Sveriges modernaste bowlinghallar med 12 banor.
Simhallen i Arena Grosvad är en modern bad- och friskvårdsanläggning med en 25 m bassäng för bad, lek, motion och träning samt en undervisningsbassäng med höj och sänkbar botten. Simhallen inhyser vår simskoleverksamhet för barn från 3 månaders ålder till vuxna. Under öppettider finns alltid banor tillgängliga för motionssimning.
Medley driver Arena Grosvad på uppdrag av Finspångs kommun och Medley ansvarar dessutom för befintliga anläggningar på Grosvads sportområde som bandyplan, ishockeyhall och fotbollsplaner.
Efter det att vi tagit del av Arena Grosvad görs en slutsummering av de insamlade intrycken från denna studieresa, här kommer fram många kloka och intressanta förslag om olika konceptlösningar från oss deltagare som fick möjligheten att göra denna studieresa. Hans Mayer från kultur- och fritidkontoret har fått ett bra underlag till fortsatta idéer till hur framtidens simhall i Linköping kan utvecklas i framtiden.
Hans Zettby
Ers i kultur- och fritidsnämnden |