Öde, kritvita stränder, kristallblå laguner, vajande palmer och stråklädda bungalows - för många är detta drömmen om ett paradis. Öarna i Stillahavet är ett resmål som många önskar uppleva. Det är även ett perfekt stopp på vägen mellan Australien/Nya Zeeland och USA. Här finns många små exotiska öar som är väl lämpade för ö-hoppning. Palau ligger strax norr om ekvatorn, 900 miles sydväst om Guam och 400 miles söder om Yap, vid den västligaste kanten av Mikronesien. Palau är norr om Nya Guinea och öster om Filippinerna. Landet består av ca 400 öar, varav 9 är bebodda. De flesta av öarna ligger inom i en gigantisk blå lagun, skyddas av spektakulära korallrev och korallväggar. Varma, klara, tropiska vatten och rikligt sjöliv gör Palau en dykare paradis. Öarnas totala landyta är drygt 500 kvadratkilometer, vilket är mindre än halva Öland.
Palau är också mycket naturskönt ovanför vattnet, med azurblå laguner och vita sandstränder. Berg öar, svampformade kalkstensformationer som omfattas i regnskog lövverk och tropiska blommor, ger enastående skönhet. Djurlivet är unikt. Det finns många arter av sällsynta fåglar, flyghundar, och exotiska ödlor. Palau var en koloni i Tyskland från 1899 till 1914. Vid den tiden utvecklade Tyskland industrier för fosfatgruvdrift och kopra skörd. Japanerna tog kontroll 1915 och fortsatte fram till 1944. Det var under denna tid som Palauans kultur gick igenom sin mest radikala omvandling. Japanska expanderade de kommersiella satsningar startade av tyskarna och utvecklat många fler. På Palau finns det mer än 200 kalkstens- och vulkanöar och det är en del av Mikronesien. Ögruppen ligger 7 grader norr om ekvatorn i västra Stilla Havet vilket innebär ett underbart tropiskt klimat. Temperaturen ligger runt 28-30 grader både i havet och i luften året om. Palau är drömmen om Söderhavet - för den som vill långt från omvärlden. På gång mot nya resmål. Oroligheterna i Thailand har varat under en längre tid på grund av att thailändska regeringen står fast att det skall genomföras nyval söndagen den 2 februari. Vad som helst kan hända i Thailand och motsättningarna har skärps. Läget är med andra ord lika förvirrat och framtiden lika osäker som den varit sedan demonstrationerna började i slutet på november. Valrörelsen har kantats av oroligheter och speciellt i Lak Si-distriktet, nära den gamla flygplatsen Don Muang. Premiärminister Yingluck Shinawatra förväntas vinna valet, men det kan ta åratal att överbrygga den politiska klyftan, anser flera bedömare. Framtiden för Thailands demokrati står på spel. På grund av valet i Thailand kommer det inte att serveras eller säljas alkohol på valdagen. Thailand har sedan många år infört ett förbud mot alkohol i samband med valdagen. Det för att minska risken för politiska bråk och alkoholmutor. För min del hoppas jag att dessa oroligheter har gått över innan jag kommer till Bangkok. Dagarna blir mer och mer hektiska. Kom-ihåg-listor skrivs och de sista förberedelserna görs, bokning av boende både på Koror och Peleliu, dubbelkollar papper och resedokument, genomgång av huset med Gunnel och så vidare. Resfebern börjar helt klart göra sig påmind hos mig, mina anhöriga och bekanta. Vad ska packas och hur? Är allt hemma i ordning för att klara sig utan större handpåläggning från mig? Vad år planerat för verksamheten med Flygvapenregionen där jag arbetar på kansliet, vem kan ta över den vid min frånvaro?
Får också mail att man bekräftat mitt boende på ön Peleliu, avgiften på 210 USD i deposition jag betalat via sparbanken påstår man från Dolphin Bay Resort endast är 197 USD. Jag uppmanar Resorten att ta kontakt med sin bank och klara ut missförståndet. Förstår att det blir jag som måste ordna detta i slutänden i alla fall. Men – det kommer lösa sig allt eftersom. Det mesta brukar ju göra det. Äntligen på väg! Allting var packat och klart så efter frukost skjutsade Gunnel mig ner till resecentrum där jag inväntade Ingemar som blev transporterad av Björn. Vår buss var redan på plats så det blev ett kort avsked av Gunnel och Björn innan vi satte oss tillrätta på bussen. Efter bussbyte i Stockholm så var vi strax uppe vid Arlanda där vi checkade in vid Thai Airlines desk. Noga med att få mitt Royal Orchid kort påfört med de poäng som resan ger. Efter passkontrollen och inne i den nya delen som är byggd på Arlanda terminal 5 går vi runt bland alla de butiker som finns på plats. Plötsligt upptäcker Ingemar att han förlorat sitt boardingkort vilket gör att det blir lite panik en stund eftersom han tänkt handla och då behövt visa upp detta kort. Vi båda går runt och letar tills Ingemar äntligen hittar sitt boardingkort på golvet intill en av de butiker han besökt. Allt frid och fröjd och vi drar oss mot ”gaten” varifrån vårt flyg skall avgå. Vi han med att ta en öl innan ombordstigningen. Flygresan är som vanligt lång när man skall till Suvarnabhumi, men tiden fördrivs med de olika rutiner som är brukligt dvs. drickavagnen, maten, uppföljningen via skärm på flygresan, bekanta sig med sina närmaste passagerare och givetvis att somna in under några timmar. Planenligt landar vår Boeing 777 och här upprepar sig proceduren att via immigration och tull när man kommer in i denna ofantligt stora byggnad. Att vi båda sedan försöker fylla på våra SIM kort via ett ombud för AIS där de konstaterar att min telefon är stängd och går inte att använda, det gör mig bekymrad, förstår att kontakten hem till Sverige blir begränsade. Tar sedan avsked av Ingemar, jag köper en bussbiljett till Hua Hin och Ingemar till Pattaya. Vi bestämmer oss att ses några dagar i Jomtien innan vår gemensamma hemresa den 15 april. Några dagar i Hua Hin.
I Hua Hin har den thailändske kungen sedan förra sekelskiftet en egen vänthall på den vackra gamla tågstationen, den är utsmyckad med snirklig thailändsk arkitektur, starka färger, guld och mosaik. Vid skymningen ger sig fiskebåtarna ut, en efter en tänder de sina gröna lanternorna ute på det gråblå havet. Palmerna vajar i den varma vinden, själv sitter jag på en mur och gör inget mer, enbart njuter av den ljumma vinden från havet. Jag anar hur det skramlar på restaurangerna på de enorma pirarna där verandorna är belamrade med stora krukor med böljande bougainvillea.
Tog mig vidare till floating market där jag gick runt och tittade i de mängder av butiker som fanns där, åt även min lunch på ett typiskt thailändskt sätt med enbart lokala rätter som serverades och jag fick sitta väldigt obekvämt med ett litet bord i mitt knä. Ett besök till ett buddistiskt tempel som låg på en höjd och som vanligt vid dessa tempel en hel del apor som sprang runt och tiggde mat.
Från soluppgång till solnedgång pratar, leker, äter och umgås thailändarna. De packar upp kylväskor och kolgrillar och placerar sig under parasollerna. Små som stora badar med kläderna på, att visa sig i bara bikini eller badbyxor är ofint, men allra mest: huden ska vara blek. I Hua Hin är den flagnade sekelskiftscharmen är påtaglig. En massa butiker med skräddare, optiker, hantverk och luftkonditionerade kaféer, för att snabbt byta om till låga trähus med verandor och kulörta lyktor. En sidogata från detta sitter de unga flickorna och väntar på kunder, det sägs att prostitutionen har ökat för varje år. Ett kort återseende av Filippinerna Denna tidiga morgon var det inledningsvis inte så tät trafik, resan upp till Bangkok gick fort tills vi kom i utkanten av staden. Här blev det en mycket intensiv trafik då morgonrusningen hade börjat. Blev en aning orolig då jag såg att klockan drog iväg allt mer då trafiken delvis stod helt still, resan tog nästan fyra timmar till flygplatsen. Lyckligtvis var jag framme i god tid och var glad att jag beställt att åka tidigt denna morgon. Rutinerna för incheckningen är alltid de samma vid flygbolagen och immigration på Som vanligt försöker taxichaufförerna lura sina kunder så det är viktigt att få dem att sätta på taxametern när man sätter sig i bilen. Att de sedan hittar till hotellet är inte heller säkert även om man frågar dem innan man bestämt sig för att åka med dem. Det gäller ju att vara trovärdig om man skall få några kunder. I mitt fall fick taxichauffören fråga sig fram innan vi kom fram till La Corona ett hotell i Best Western kedjan.
Det blir en ny resa ut till Mall of Asia där jag tillbringar resten av tiden inför min fortsatta resa till Palau. Konstaterar att mat och kläder är förhållandevis billigt och är man ute efter något speciellt så hittar man det mesta här. Köpte mig ett par nya gympaskor som var behövligt för mig. Så det blev ett kärt återseende av hotellet, restaurangen Smörgåsbord, Mall of Asia och den tråkiga flygplatsen Ninoy Aquino. På flygplatsen går incheckningen inte så smidigt som tidigare, mycket noggranna kontroller i olika steg görs om man skall åka med ett amerikanskt flygbolag. Noterade att det var drygt 15 säkerhetskontrollanter som arbetade med att kontrollera allt, inget lämnades åt slumpen. Kom att bli irriterad på ett amerikanskt par som försökte ”tränga sig före” den kö som hade bildats inför incheckningen. Bad dem att ställa sig i den kö som övriga resenärer stod i men blev något avmätt tillsagd att de endast såg sig om hur rutinerna fungerade inför incheckningen. Kom under min resa att stöta ihop med dessa amerikaner i väntsalen och på flygplanet, förstod att de kände sig tilltufsade då de fick min uppmaning om att ”rätta in sig i ledet”, jag enbart njöt av situationen och log åt den bistra uppsynen de visade mig. Hur kommer man till öriket Palau.
Att Palau var litet visste jag. Men när man ser ön från flygplansfönstret i nattmörkret så reagerar jag ändå över hur liten ön är. Under en mikrosekund undrar jag om det är en holme utanför Palau jag ser, men vet att det inte finns några öar, atoller eller holmar i närheten, den närmaste ön ligger drygt 300 km bort. Republiken Palau är lättillgängligt genom flygningar med följande flygbolag: Efter att landat på Palaus internationella flygplats När jag kommer ut från flygterminalen slogs jag av den tropiska värmen och ett strilande reg. Jag togs emot av den väntande bilförare från mitt hotell Blue Ocean View Hotel. Han hälsade mig välkommen och orienterade mig som hastigast om det viktigaste jag behövde veta inför min vistelse på Palau. Resan från flygplatsen tog 20 minuter tills vi var framme vid hotellet Blue Ocean View Hotel som bäst kan beskrivas som ett mellanklass hotell.
Palau erbjuder besökarna ett brett utbud av hotell boende, från full service lyxig Resort och prisvärda bungalows till ekonomiska motell och bungalows modelleras på traditionella arkitektoniska stilar. Medan många av Palau gäster föredrar att bo i staden Koror, där de flesta resorter och motell finns, vissa föredrar de mer privata och avskilda bungalower i norra och södra öarna. Oavsett pris, komfort, eller livsstil är Palaus naturliga skönhet och blev för mig en trevlig upplevelse och en minnesvärd vistelse. Palau erbjuder så många aktiviteter och äventyr. Man kan även ha ett nära möte med delfiner, simma med dessa fascinerande varelser i deras naturliga miljö. Kajak genom grunda laguner, djungeln som skärmtak och mangrovekanaler att orientera sig i. Håll ögonen öppna för de 147 fågelarter som lever Palau varav 13 av dessa arter är begränsade enbart till Palau. Slappna av och njut av att du orkar de världskända Rock Islands som nyligen har inskrivna åt världsarvslistan för Unesco. Naturligtvis skulle ingen semester i Palau vara komplett utan en tur till den berömda Jellyfish Lake, hem för miljontals sting lösa gyllene maneter, är detta den enda miljön i sitt slag i världen öppen för besökare.
Det finns många aktiviteter på land också, liksom turer till museer för mer djupgående kultur och historisk upptäckt om Palau, vandring genom gamla byar som idag är ruiner, kryssning på en djungel flodbåt för att se krokodiler och inhemska växter längs floden eller besök till de lokala träsniderier butiker för att köpa en minnesvärd souvenir. Ett besök i Palau är inte komplett utan att smaka på några av de lokala delikatesserna såsom tapioka, mangrovekrabba, kokos godis med frukt soppa.
Dykning genomförs året runt i Palau. Från nybörjare och mellanliggande till expert dykare, finns det över 50 befintliga dykplatser, där varje dykning har tydliga särdrag och individuella personligheter att vädja till allas önskemål. Palaus farvatten packad med en stor mångfald av marint liv. Världskrigens reliker med över 40 japanska skeppsvrak som gör en dröm för de som intresserar sig för vrakdykning.
Sportfiske. Jellyfish Lake. Kajakpaddling. Turer på land. Rock Islands i Palau. Shopping. Palau Aquarium. Museum. Enkel men dyrt att hyra bil på Palau. Jag hyrde en bil för att kunna ta mig runt detta örike. Detta fick jag hjälp med från receptionen på hotellet. En liten ljusblå Nissan Cube kördes fram till mig, kostnad av hyran blev ungefär 70 US dollar per dygn inkluderande försäkring. På fordonen i Palau sitter ratten till höger i bilen till skillnad från fordonen i Sverige, annars är det högertrafik som gäller i landet. Trafiken är lugn och man är nästan ensam på vägarna när man lämnat Koror. Hastighetsbegränsningarna är från 25 till 40 mph och de stora vägarna är riktigt bra. Minnesvärda platser jag besökte ön Babeldaob på Palau.
Byggnaderna i Koror är oftast inte så välkonstruerade och det gäller även de offentliga byggnaderna utom några nybyggda banker och hotell som jag kom i kontakt med. Affärer och restaurangerna var mest enkla i sitt utförande men än dock funktionsdugliga. Sambandet mellan Airai och Koror stater förändrats dramatiskt med öppnandet av Japan-Palau Friendship Bridge. En ännu större förändring påverkade hela Palau med öppnandet av flygplatsen i Airai staten, som utgör Palau bro till världen. Vid körning på den norra delen av ön är det viktigt att förstå att vägarna inte är klara ännu och det kan bli en mycket svårframkomlig resa. Vägarna blir än svårare att ta sig fram på efter det regn som ofta faller ner under eftermiddagarna. Grusvägarna består ofta av branta backar och många krokiga svängar. Med en fyrhjulsdriven bil bör man ändå kunna ta sig runt på de flesta platserna även om det är lerigt och gropigt. Jag tog mig tid kvällen innan att ta reda på de intressanta platser på kartan som jag ville besöka påföljande dag. Det är otroligt svårt att hitta de olika platserna man vill se då de inte är utmärkta med skyltar i terrängen. Ett bra sätt är att leta upp en lokal tolk bland de boende i närheten på den plats man tänkt besöka. De är vänliga och hjälpsamma och känner en stolthet i att kunna berätta mer än jag kunde läsa mig till i de informationer som annars finns på turistbyrån i Koror. Några av de platser som jag tyvärr inte kunde besöka var den avrättningsplats som japanerna använde mot amerikanarna i närhet av Ngesengchong. Fick höra av en boende i trakten om platsen men den låg allt för avlägset från huvudvägen och det var omöjligt att med min inhyrda Nissan Cube ta mig fram i terrängen med detta fordon. Risken att fastna på stigen med meterhögt gräs och lerig och slirigt före gjorde att jag avstod att chansa.
Tog mig vidare i Airai state och besökte den kommunikationscentral som japanerna hade byggt upp här. Den var det viktigaste kommunikationscentrumet för den japanska kejserliga administrationen under kriget. Här hade amerikanarna verkligen lyckats att förstöra den byggnad som var en bunker med armeringar som borde ha stått emot det mesta. Japanska kriget minnesplatser. Detta minnesmärke platsen ligger nära den stora vägen på den västra sidan av ön. Jag kunde inte hitta någon information om det här stället eftersom det inte finns informationstavlor på platsen. Hittade en japansk flagga där och texten på monumentet verkar vara skrivna på japanska. Kanske är namnen på fallna soldater i WW2 som var fanns där? Marken och monumentet är inte väl underhållna, men det är ok att stanna där i en halvtimme för att titta och ta en paus från körningen.
Staten har en befolkning på strax under 500 personer, vilket gör det till den femte mest befolkade av Palau sexton stater, även om den är rankad trettonde i landet (med endast cirka 10 kvadratkilometer). Byn Mengellang fungerar som statens huvudstad, och ligger mot den södra delen av staten. Mengellang och Ollei är statens viktigaste befolkningscentra.
Stigen till vattenfallet leder i ett naturreservat med sin unika flora och fauna. Förutom palmer, teakträd och lianer, kan små köttätande växter finnas längs vägen. Längs leden kan besökaren se historiska resterna av den japanska kolonialtiden. Ruiner, ett gammalt lokomotiv, delar av det gamla järnvägssystemet och en andlig helgedom som vittnar om den förflutna bauxitbrytningen. Under de senaste 70 åren har dessa kvarlevor varit kvar i djungeln, och nu de gamla järnvägsskenorna fungerar som en stig genom skogen för besökare till skyddsområdet. Den helgedom som ligger nära poolerna konstruerades för att skydda den japanska verksamheten i området från otur. Från en liten avsats strax efter början av vandringen kan besökaren få en fantastisk utsikt över dalen med vattenfallet i den djupa skogen. Blev tillfrågad om inte jag skulle åka med det lilla tåget som tog passagerare ner till vattenfallet, tyckte det verkade vara trevligt och intressant men fick betala 60 US dollar för inträdet och tågresan. Valet var annars en 30 minuters vandring i 30 graders värme så valet för mig var enkelt.
Fortsatte sedan vidare till hamnen i Ngardmau, här var platsen som japanerna skeppade ut och in det tonnage som användes under kriget. Byggnaderna bar tydliga spår på de strider som förekommit här. Hittade också en mycket gammal kanot som använts för i strider för över hundra år sedan.
Hade läst och hört talas om att Palau Pacific Resort skall vara den mest påkostade och bästa platsen att tillbringa sin tid på när man besöker Palau. Tog mig ut med min inhyrda Nissan Tube till resorten för att se om det kunde stämma. Avståndet från Koror centrum till Resorten är ganska exakt 4 km.
En privat strand där man kan njuta av en mängd olika vattensporter eller bara skämma bort kroppen med sol. Förutom stranden har de även simbassänger både för familjer och grunda bassänger för barn. Då man erbjöd sina gäster en historisk vandring på ca: en timma valde jag att gå med och ta del av denna. Man passerade många vackra platser där man kunde känna miljön i djungeln. Bambuskogen med alla vackra växter och fåglar och inte minst de grottor som de japanska soldaterna hade grävt ut i berget.
Om man inte är boende gäst här men ändå vill passa på att vara här får man punga ut med 50 US dollar om dagen. Att se på en traditionell dans och äta en middag som bestod i seafood buffé blev vad jag kostade på mig under en kväll till en kostnad av 50 US dollar. Mot Dolphin Bay Resort på Peleliu. Dags för mig att lämna Koror och nu bege mig Peleliu en ö söder om Koror och en resa med den enkla färjan som trafikerar dessa platser två gånger i veckan. Lämnar in min hyrbil vidmitt hotell Blue Ocean View Hotel och blir sedan skjutsad till hamnen varifrån färjan skall avgå måndagen den 7 april 14:00. Priset för överfarten blir 7 USdollar per person och 1 ½ US dollar för mitt bagage. En kvinna tog emot betalningen och bokförde noga i en notisbok vad som skulle skeppas över.
Hade varit orolig fram till avresedagen då vädret inte varit på sin bästa sida. En tyfon hade dragit förbi en dag innan och det hade blåst och regnat riktigt rejält fram till avfärden. Man ringde mig från Dolphin Resort och undrade om jag skulle komma trots ovädret. Avgångstiden hölls och vädret hade klarnat upp och var riktigt soligt och varmt under eftermiddagen. Vi kom att åka genom den vackraste arkipelag jag någonsin upplevt, många skogbeklädda öar i varierande storlekar och ett hav i många skiftande färger där solen tidvis tittade fram mellan molnen. Restiden kom att bli på 2,45 timmar. Vid ankomsten till Peleliu mötes jag upp från en representant från Dolphin Bay Resort,
Historisk Peleliu är möjligen Stilla havets pärla. Peleliu är en korall ö som ligger sydväst om Koror, det tar ungefär en 45 minuters med motorbåt från Koror hamn. Ön är ca 1,5 mil lång och som bredast 5 km. Befolkningen är på cirka 500 personer. Ön är täckt av tät djungel, och däri ligger dess charm. Tänk dig en ö där grönskande regnskog täcker bergen och övergivna, orörda stränder väntar på dig. En plats där det inte finns något buller från trafiken. Om du drömmer om att resa dit där nästan inga andra besöker och där man kan leva ut sina hetaste Stilla Havs-drömmar, Efter ett par dagar njuter man också av stillheten och av att sitta under en palm och blicka ut över det turkosa vattnet eller läsa en bok. Ett tips är att ta med böcker, liksom det mesta andra du kan tänkas behöva, för här finns inte särskilt mycket att köpa. Ön Peleliu är platsen för en av de blodigaste och mest långvariga striderna under andra världskriget i Stilla havet. I september 1944 stormade amerikanska soldater stränderna på ön och man uppskattade att det skulle ta tre dagar att erövra denna. Denna plan var en del av General MacArthur sätt att säkra Palau och Filippinerna. Andra världskriget härjades den lilla ön Peleliu, amerikanska och japanska styrkor drabbade samman i en av de hårdaste striderna i kampen om Stilla havet. Under två månader av strider på Peleliu, fanns det över 20,000 dödsoffer, mer än den aktuella dagens befolkning på alla Palaus öar. Under striderna var Peleliu skogar bombade och brann ner till grunden, idag ser man lummiga bladverk som har vuxit upp för att täcka strids ärr, rostande stridsvagnar, havererade flygplan och levande snäckor strödda över ön som lockar slagfältet turister till denna vackra men farlig plats. Myndigheterna vill bevara Peleliu som ett minnesmärke och ett friluftsmuseum. Guidad tur runt Peleliu. Vi fortsatte sedan till bekanta stridsplatser, däribland det gamla flygfältet, pjäsplatser, amerikanska och japanska stridsvagnar, kraschade flygplan gömd i djungeln, och stränderna Orange Beach 1, 2 och 3 men även till White Beach 1 och 2.
Det har funnits många historier om japanska soldater som höll ut långt efter det att kriget var slut. En av dessa är platser är på Peleliu där fänriken Ei Yamaguchi och 33 soldater fortsatte ett och ett halvt år efter att WW2 slutade och ca: två och ett halvt år efter slaget vid Peleliu var över. Amerikanska patruller och en japansk amiral skickades till Peleliu för att övertyga dem om att kriget var över och den 21 april 1947 kapitulerade de. Grottan de levde i ligger i ett kärr 50 meter väster om huvudvägen som går söderut från byn Klouklubed. Det finns en metallskylt som påminner om platsen intill vägen, den är svår att se om man inte är ute efter att leta efter denna. Det är djungel och det finns inga andra byggnader som man kan hänvisa till. Den första platsen för bombningen av Peleliu var i en grotta som japanerna lagrat mängder av ammunition. En yta på 15 meter bred och 40 meter lång med en höjd på 10 meter. I denna bunker är allt i en enda stor röra med gammalt metallskrot och annat skräp, i taket hänger armeringsjärnen som skruvade makaroner. Rekommenderas att ta med ficklampa om du går in här. Den här platsen ligger öster om Bloody Nose Ridge.
Fortsätter vidare till det som än gång var det japanska högkvarterets kommunikationscentral. Detta var huvudbyggnaden för de stridande japanerna på Peleliu. I dag bara ett skal av vad det än gång varit. Djungeln har tagit över mycket av byggnaden och särskilt taket som har fallit för väder och vind. Enligt min guide så har en australiensisk konstruktör av byggnader uttalat att denna byggnad skulle kunnat klara av en jordbävning på 6,9 på Richter skalan vilket innebär att det kan vara förödande i befolkade områden med upp till ungefär 1,6 mils utsträckning. Platsen är belägen mellan landningsbanan och Bloody Nose Ridge.
Det var också här som översten Nakagawa beordrade sina befälhavare att uppfylla sin plikt att till kejsaren av ”Land of the Rising Sun” orsaka så mycket skada som de kunde för de amerikanska trupperna. Den 25 november klockan 10:30 lämnade översten sitt sista budskap till generalen Inoue på Babeldaob ”Sakura Sakura” är över på Peleliu. Han och generalmajoren Murai begick självmord med gamla juvelprydda dolkar efter den traditionella sista smörjelsen av japanska Samurai Warriors. Minnesmonument på platsen där detta hände finns här.
Såg senare att det var ett australienskt EOD styrka (Explosive Ordnance Disposal) som svarat för att sanera terrängen genom att omhänderta bomber och oexploderad ammunition. Inne i byn Klouklubed finns en skola som utbildar minröjare för ändamålet att komma tillrätta med all de sprängämnen som finns på ön. Eftersom Peleliu tillsammans med Tarawa och Iwo Jima var de blodigaste platserna i Stilla havet under en lång tid är det naturligtvis att gammal, oanvänd ammunition finns kvar. När Palau blev en oberoende nation slutade man gräva efter ammunitionen och granater från andra världskriget. Man uppmanas att inte röra grejer man ser, en del av granaterna har kvar stridsspetsar eller tändrör där stiftet fortfarande finns kvar, liksom improviserade japanska landminor i de mörka grottorna. Dessa effekter är över 70 år och bör inte hanteras av okunnig personal.
Med lånad cykel och bil på egen upptäcktsfärd.
I samband med mitt besök vid den norra hamnen får jag höra att guvernören Rick Perry från Texas är på besök. Perry hade anmält sin kandidatur till presidentvalet 2012 men drog sig senare ur för att stödja Newt Gingrich. Perry för en i hög grad konservativ politik och 234 dödsdomar (oktober 2011) har verkställts av hans administration, vilket är rekord för någon guvernör i USA:s historia. Han tjänstgjorde från 1972 till 1977 i USA:s flygvapen och blev kapten. När jag cyklade söder ut blev jag omkörd av den delegation med guvernören i spetsen som även de skulle runt och se på de olika krigsskådeplatserna. Det vanligt förekommande regnet gjorde sig påmint så jag tog skydd inne i djungeln vid Orange beach där jag kunde ensam sitta och filosofera över händelserna september 1944. Efter att åter igen besökt den tidigare amerikanska kyrkogården bestämmer jag mig att trampa ”hemåt” till Dolphin Resort för att äta lunch. Dessa luncher bestod alltid av sandwich och med olika pålägg som man fick säga till om i samband med frukosten.
När jag återlämnar cykel på det café jag hyrt den träffar jag på ett par från Texas som också var med på färjan från Koror. Det visar sig att han tjänstgör vid kustbevakningen i USA och var nu ute efter tillsammans med sin fru att hyra cyklar. Får en pratstund med dem och hör att även de skall försöka att ta sig till ön Angaur påföljande dag. De uppmanar mig att ta kontakt med personalen på deras Resort Storyboard och se om det finns plats över på deras båt vilket jag sedermera gör när jag vandrar tillbaka till min bungalow.
Passade nu på att besöka platser som jag inte tidigare varit vid. Att åka ner till den södra hamnen och se platsen varifrån båten skulle ha gått från till Angaur stod först som mitt mål. Här gick verkligen vågorna höga och man kom riktigt nära havet. Man blev verkligen våt när man går ur bilen och närmar sig den steniga stranden där vågorna slår mot revet som ligger precis intill land. Det är otroliga krafter som är i rörelse.
När jag fortsätter att ta mig runt Peleliu påminner jag mig om filmen Pacific där de fasansfulla striderna pågick. När människor gömde sig i grottorna (det finns hundratals grottor på Peleliu) bekämpades de med hjälp av eldkastare. Det måste varit ett hemskt sätt att dö på, brännas till döds medan elden förbrukar all luft i grottorna. I många grottor finns brännmärkena fortfarande kvar och ses tydligt vid ingångarna till dem. I en grotta nära den stora vägen fanns det fortfarande japanska ben som ligger på marken. Om man har svårt att se mänskliga kvarlevor bör man ändå förbereda sig på vad man kan få se. När Palau blev oberoende satt man stopp för alla utgrävningar på Peleliu, man anser att de döda nu skall få vila där de dog. Det finns ändå en möjlighet att gräva och hitta kvarlevor men det är en hel del byråkrati att ta sig igenom.
Bilen återlämnas efter det att jag fyllt på ½ gallon bensin till kostnaden av 3,5 US dollar. Min resa på Peleliu avslutas med att jag packar ner mina kläder och alla mina minnen som nu finns dokumenterat på bilder i kameran. På Dolphin Resort svarar man för att ta mig tillbaka via en snabbare båt till Koror på Palau. Restiden blir en timma och återfärden gick inte inomskärs i det vackra Rock Island Lagoon utan båtföraren valde att komma ut mer i det öppna havet som var mer ”gropigt” att åka på.
Peleliu är helt enkelt vacker till skillnad från de fruktansvärda strider som utkämpades här under två månader 1944 så är det otroligt lugnt. Det karga landskapet och brända jordens har förvandlats tillbaka av naturen och sedan kriget slutade är allt frodigt, grönt och tropiskt. Angaur är en ö och en delstat till Palau i västra Stilla havet. Århundraden tidigare häckade ett stort antal fåglar på Angaur, deras spillning blev så småningom fosfatfyndigheter vilket ledde till brytning av fosfat av den tyska administrationen som funnits på ön sedan 1899. Gruvorna är belägna längs ostkusten. Den fortsatta driften skedde genom de japanska och sedermera av amerikanska förvaltningarna för att sedan upphöra helt under 1950-talet. På västra sidan av ön finns en liten naturlig hamn som man kan lägga intill. Resterna av en fyr är fortfarande synlig nordväst om hamnen. Tar man sig upp till toppen på höjden vid fyren kan man njuta en fantastisk utsikt vilket är väl värt besväret. Här kan man se ett Shinto tempel i miniatyr som är byggt i trä och ligger på den nordvästra sidan av ön. Även ett buddhistiskt monument som hedrade de stupade japanska soldaterna finns att beskåda på Angaur. Hamnen är omsluten av vattnet och så lugn man skulle kunna tro att det var en gigantisk swimmingpool. Istället för sina tunnlar är mer benägna att se gröna dammar som har bildats i depån, nu är det hem för en koloni av krokodiler. De flesta invånarna (186 personer) bor på den västra sidan av ön, men även söder om hamnen i byarna Rois och Mgaramasch. Ett vägnät med korsande vägar går tvärs över ön. Anguar har exotiska blommor och lövträd, vilda macaqueapor finns på ön. Dessa togs med av tyskarna och var med för att övervaka luftkvalitén på öns fosfatgruvor. Angaur är den enda ön i Mikronesien med införda vilda apor. De historiska platserna från WWll finns välbevarade kvar i djungeln. Här anföll amerikanarna i ”Operation Stalemate ll den 17 september på morgonen den 20 september. Samma dag som ön var säkrad påbörjades också byggandet av landningsbanan som senare fick asfaltsbeläggning. De amerikanska enheter som baserades på Angaur var i huvudsak B-24 Liberator. Totalt amerikanska dödsoffer var 237 döda och 907 sårade. Japan kom att förintas och förlorade 1500 i dödade och endast 59 togs som fångar. kolla in klippet på youtube Att utforska ön med cykel eller bil med en guide rekommenderas, detta är rätt plats för den som vill fly från omvärlden snarare än att kommunicera med den. Här kommer lite om de sociala förhållanden som är bra att känna till. Det finns ett offentligt sjukhus och två privatkliniker i landet. För dem som har arbete finns ett socialt försäkringssystem med bland annat ålderspension och invaliditetsskydd. Pensionsåldern är 60 år. Palauerna har i högre grad än de andra mikronesiska befolkningarna övergått till en västerländsk livsstil, men de traditionella samhällsstrukturerna har samtidigt ännu en stor betydelse. Det senare gäller i synnerhet i bysamfälligheterna på landsbygden. Bylivet karaktäriseras av en stark social skiktning samt att både titlar och egendom ärvs på moderns sida. Lokala ledare har fortfarande både formellt och informellt inflytande. I centrum för det traditionella bylivet står det gemensamma möteshuset (Bai). Därifrån styrs såväl den lokala politiken som det sociala och kulturella livet. Ett växande problem med alkohol- och narkotikamissbruk har lett till ökat våld inom hemmet, riktat mot kvinnor och barn. Prostitution är olagligt men ändå utbrett. Många prostituerade är smugglade till Palau från asiatiska länder som Filippinerna och Kina. Traditionellt har palauer gift sig inom sin egen klan och äktenskapet skulle godkännas av klanledarna. Numera bestämmer individen själv vem han eller hon ska gifta sig med. En annan social förändring som moderniseringen medfört är att alltfler palauer idag väljer att leva i en kärnfamilj, snarare än som förr i storfamiljer på flera generationer. Män och kvinnor är lika inför lagen, men på den politiska arenan och inom förvaltningen är kvinnorna underrepresenterade på högre positioner. Barnarbete är inte förbjudet i lag men det finns inga uppgifter om att barn förvärvsarbetar. Däremot är det vanligt att barnen hjälper till inom jordbruk, fiske och i hushållet. De flesta av Palaus viktigaste kulturella symboler härstammar från det förflutna, speciellt dekorationen Bai som finns på samhällets ”kommunhus”. Denna imponerande byggnad med halmtak var centrum för det sociala och konstnärliga livet. Idag används dekorationen Bai vid de flesta statliga och nationella festligheter och för att dekorera Palauiska byggnader. Respekten mot äldre och ledare är fortfarande väldigt viktig. Huvudet anses som heligt och man bör inte vidröra någon annans huvud. Mitt militärhistoriska intresse blir bara större och större. Även Steven Spielberg film The Pacific gör att man förstår händelserna bättre och intresset vaknar till liv. Drömde mig bort till de exotiska platserna som man ser i filmen och bestämde mig för att resa till några av de mest kända platserna som skildrades i filmen. Detta kom att bli ett stort äventyr för mig och ett minne för livet. I samband med mina så kallade leave och kurir resor i Korea kom jag att se Guam, Okinawa, Thailand (Kanchanaburi), och Kina. Hemkommen från Korea blev det också en resa till Hawaii och Oahu. Lyckligtvis kom jag att träffa Dave, en militär som tjänstgjorde vid flottan, han blev min guide och självklart tog han mig runt flottbasen Pearl Harbor, där han visade mig platser där den vanlige turisten aldrig kommer i närheten av. Har rest runt i spåren av händelserna i Stilla havet från 1941 till 1945. Platser som Guadalcanal, Tarawa, Singapore, Malaysia och Burma har jag studerat på plats de senaste åren, men det finns åtskilliga fler platser att besöka i arkipelagen runt om Stilla havet. Så efter mitt besök på Tarawa 2013 blev jag intresserad av att ytterligare få se olika platser där stora strider utkämpades under andra världskriget. Började planera min resa till Palau för ungefär 5 år sedan och upptäckte denna ö-atoll av en slump, undrade varför jag aldrig hade funderat på att besöka den här platsen tidigare. Intresset vaknade på nytt och mina studier om Palau kom igång ordentligt. Ju mer jag läste om denna plats desto mer fascinerad blev jag och bestämde att det var hit min nästa resa skulle bli. Japansk ockupation. Under andra världskriget utkämpades flera hårda strider mellan Japan och USA på några av Palaus öar. I krigets slutskede stod USA som segrare och kunde erövra öarna från Japan. Efter krigets slut (från 1947) kom området att ingå i Trust Territory of the Pacific Islands, ett amerikanskt protektorat (skyddsområde) under FN:s överinseende. En stor del av japanerna kom senare att deporteras från Palau. Under 1970-talet pågick ständiga diskussioner mellan USA och Palau om områdets status. Då fyra av distrikten i det amerikanska territoriet 1979 gick samman i den Mikronesiska federationen så valde Palaus befolkning i en folkomröstning att istället söka självständighet och blev 1994 ett av de senaste medlemsländerna i FN. Hans Zettby
|