Den som gör en resa har alltid något att berätta
Det är lätt att fastna i känslan av att känna sig instängd i dessa tider, har man som jag tidigare sett hela världen som spelplanen blir det ofrånkomligt så. Valet faller på en resa till Polen den här gången.
Polen ligger inte långt från Sverige med skillnaden mellan de två länderna är nästan omöjlig att överblicka. En resa hit är en stor upplevelse och du kan vara säker på att du kommer hem med en unik inblick i en helt annan kultur.
Det har de senaste veckorna varit extremt nederbördsrikt i södra Sverige med ständiga regnoväder och blygråa moln över himlavalvet. Så det känns skönt att kunna resa iväg och hoppas på skapligt väder i Polen.
Sommaren börjar smått lida mot sitt slut och fler och fler svenskar reser tillbaka från världens alla håll. Förutom souvenirer och solbränna har många även med sig härliga minnen från semester.
Jag packade min ryggsäck dagen innan jag skulle resa. Målet är Polen, där jag kommer hälsa på några vänner, Agnieszka och Anna, två kvinnor som jag lärt mig känna igen för några år sedan då dessa damer var boende i Linköping och där deras äkta makar hade ett tillfälligt arbete på Ericsson i stan.
Dessa damer har förberett ett digert besök till intressant platser i Warszawa och Łódź vilket jag verkligen ser fram mot att ta del av.
Polen är kanske huvudsakligen ett land många besöker för en storstadsweekend där man kan kombinera historia och kultur med shopping, mat och nöjen men jag passar på att ta några dagar mitt i veckan då folkvimlet är mindre.
Mot Skavsta med Flixbus och flyg med Wizz Air till Warszawa söndagen den 20 augusti 2023.
Blir hämtad av Josefin som tar mig ner till där bussen har en avgångstid 11:25 från Linköpings Fjärrbussterminal med Flixbus. Lämnar ett regnigt och blåsigt Linköping. Biljetten hade jag bokat in sedan tidigare och där kostnaden för resan var 119 kronor. Anlände till flygplatsen på angiven tid enligt tidtabellen, dvs 12:55.
Flygbiljetten hade jag beställt tidigt, tur och retur med Wizz Air till priset 508 kronor. En flygbiljett till Warszawa behöver inte kosta mer än några hundralappar om man är ute och beställer den i god tid.
Flygbolaget Wizz air återkommer vid ett flertal tillfällen med erbjudande att gå med i Wizz Discount Club Light, blir nyfiken tillslut och laddar ner deras app, få se vilka erbjudande jag kommer ta del av.
Då blir det dags att ta sig till incheckningen som går smidigt. Jag passerar säkerhetskontrollen, där man, som vanligt är noggranna och kontrollerar min ryggsäck. Känns i och för sig bra, då är det för just vår säkerhet man gör det.
Jag hinner med att se mig omkring inne på terminalen innan det blir dags att gå ombord på min flight W6 1502 med avgångstid 15:15. Förväntansfull, nyfiken och med ett litet pirr i magen klev jag ombord på planet och hittar min sittplats (37F), nästan längs ner i flygplanet där jag sätter mig tillrätta, så blir det dags och resa söderut mot Polen 5 minuter innan den utsatta avgångstiden.
Efter en behagligt kort flygtur landar vi till Warszawa Chopin Airport klockan 16:50. Vid utgången av terminalen träffar jag på båda mina bekanta damer och vi tar oss vidare från flygplatsen som är belägen 10 km sydväst om Warszawa och vidare till mitt hotell Ibis Styles Warszawa City. Där har Agnieszka bokat in mig för två nätter för priset 666 zloty. Det blev ett enkel rum på 6:e våningen. Tillsammans passar vi på att i ett skinnande sol med + 30 grader ta oss ut i Warszawa. Sommaren är fortfarande i full gång under slutet av augusti.
Ingen annanstans kan du hitta lika mycket historia per kvadratmeter som i stadens vackert restaurerade historiska hjärta. En blandning av gammalt och nytt i Polens historiska huvudstad.
Polens huvudstad Warszawa är verkligen en blandning av gammalt och nytt. Man håller traditioner vid liv samtidigt som man blickar framåt. Under andra världskriget genomled staden en enorm förstörelse. Men tack vare ett stort engagemang hos inte bara lokalborna utan hela landet så gick staden igenom en omfattande renovering och uppbyggnad. Idag finns det nästan inga spår kvar av kriget och Warszawa har på nytt blivit ett kulturellt och historiskt centrum.
Warszawa är inte bara officiellt Polens huvudstad, utan även landets huvudstad rent ekonomiskt och kulturellt. Det är också landets största stad med nära två miljoner invånare.
Den som tror att Polens huvudstad består av höghus och betong känner bara till en del av sanningen. Warszawa är kontrasternas stad: den rör sig obehindrat mellan det nya och det gamla, det slitna och det stiliga.
I centrum av staden rinner floden Vistula och denna tillsammans med de fina grönområdena ochtrevliga parkerna som staden har, gör det extra trevligt att strosa runt och njuta av Warszawa.
Det blev dags för att hitta den restaurang där Agnieszka förhandsbeställt bord för oss tre, vi intog en mycket utsökt god middag där min rätt bestod en förrätt som blev löksoppa samt av stekt ankbröst med en polsk öl.
Det hade börjat skymma på efter middagen men nu blev det dags att skåda och upptäcka denna vackra och intressanta stad, både nya och gamla byggnader, bland annat Kulturpalatset, slottet, gamla staden och många andra fina byggnader.
Man bör vara observant när man vandrar runt i till exempel centrala Warszawa, där nästan varje kvadratmeter har en dramatisk historia. Gettot i Warszawa anlades till största delen där de judiska kvarteren tidigare legat. Idag är detta område fullt av skyskrapor och breda genomfartsvägar, men här finns också enstaka byggnader som överlevt alla dessa faser och monument över olika historiska personer. Man upptäcker dem om man tittar noga.
Imponerande slottspark.
Łazienki Królewskie-museet har en imponerande slottspark på 76 hektar mitt i centrala Warszawa och är en oas täckt. Museet har en hel del intressanta historiska objekt, men själva slottsparken är något som man inte får missa när man är i staden. Det här en perfekt plats att ta en promenad under en solig dag. Parken är byggd i en skog som tidigare låg i området, vilket ledde till att vissa djur kunde röra sig fritt i sina naturliga omgivningar.
Parken fungerar den också som en kulturell samlingspunkt för evenemang. Vid en Chopinstaty har man nu i cirka 50 år haft gratis pianokonserter som lockat till sig många turister och Warszawabor. Om du befinner dig i staden under en lördag och söndag sommartid är det värt att ta en titt på detta evenemang.
Vi avslutar besöket i Lazienki vilket är en härlig oas mitt i stan, ansedd som en avvärldens vackraste stadsparker. Denna besöks varje år av turister frånhela världen och är en naturlig mötesplats för musik, konst och kultur.
Dags att i mörkret som fallit under kvällen får vi orientera oss ur denna park och beställer en taxi till vårt hotell.
Warszawa ska upptäckas till fots, avstånden är små och det är mellan kullerstenarna och betongen som stadens karakteristiska personlighet träder fram. Kullerstensgränder, utomhuskonserter och Polens eget Versailles.
Med nya fängslande platser i Warszawa och får se de mest intressanta platserna i Warszawaupprorsmuseet.
Vi startar dagen med frukost innan vi ger oss ut på en stadsrundtur med båttur på floden Vistula.
Kulturpalatset.
Med sina 234 meter är Kulturpalatset den högsta byggnaden i hela Polen. Det var en gåva från Sovjetunionen, hur man nu vill tolka detta. Här får vi garanterat en helt omfattande utsikt över staden. Då byggnaden syns över hela Warszawa kan du använda dig av Kulturpalatset som ett landmärke om du har svårt att hitta.
Upprorsmuseet.
Upprorsmuseet invigdes i samband med 60-årsjubileet av Warszawaupproret år 2004. Museet är ett populärt turistmål. När Polen ockuperades av nazisterna samlade man ihop en motståndsarmé som så småningom krossades. Museet har även dokumenterat lokalinvånarnas vardag under ockupationen och kommunismen.
Får se de mest intressanta platserna av Warszawaupprorsmuseet. Så vi passar på att återupplev den mörka historien på olika museer. Börjar med att ta oss till Muzeum Powstania Warszawskiego som är ett modernt museum som tar upp mycket av de hemskheter som drabbat Warszawa. 2 timmar är det minsta tiden man bör lägga här, även om man definitivt kan spendera mycket mera tid här. Här finns ett muntligt historiskt arkiv som inrättades 2004.
Det är världens största samling av berättelser om deltagare och vittnen till Warszawa upproret. Under de år de varit verksamma har de haft besök av nästan sju miljoner människor, varav cirka 20 % utlänningar. Byggnaden är i flera våningsplan Museet är det modernaste kulturinstitutionen i Polen.
Warszawaupproret är en av de viktigaste händelserna under andra världskriget, som hade stor inverkan på Warszawas öde. Det bästa stället att lära sig mer om förloppet av detta största urbana slag i Polen är Warszawaupprorets museum. När vi besöker den interaktiva utställningen upptäcker vi de gripande berättelserna och berättelserna om upprorsmännen, det vill säga drömmare och hjältar som ville vinna sin frihet.
Filmer, fotografier och andra utställningsobjekt ger oss en inblick i hur dessa år kunde te sig för Warszawaborna. En annan intressant utställning av museet är en radiostation, fältpost eller ett konspirato-rum och en speciell kodningsmaskin. Följande utställningar visar Warszawaupprorets dramatiska fall och kapitulation. Fick även se upprorsmännens symboliska gravar.
Warszawaupproret bröt ut den 1 augusti 1944 och sedan började Warszawaupprorsmakarnas vågade och ojämna kamp med de nazistiska trupperna. I 63 dagar, över 55 tusen. rebeller försvarar huvudstaden och dör för sitt hemland.
Vi kan lära känna deras hjärtskärande berättelser, enorma dramer och ögonblick av det vanliga vardagslivet bland kulor som flyger över huvudet medan vi går genom utställningarna på Warszawaupprorsmuseet. Denna plats berättar både om det gamla Warszawa, som för alltid försvann under spillrorna, och om den nya huvudstaden, som skapades från grunden.
Dags att ta del av ytterligare ett armémuseum i Warszawa.
Museum för polsk militärteknik och är en filial till polska armémuseet i Warszawa som tyvärr var stängt denna dag då vi besökte det militärtekniska museet.
Ett friluftsmuseum för militär hårdvara från stadens centrum. Detta är en park som är fylld med representativa prover av olika militära utrustningar. Det mesta är gammal sovjetisk utrustning och själva parken är mestadels byggd på de förfallna resterna av ett gammalt Tsarfort.
Det är konstigt pittoreskt och om någon är intresserad av militär hårdvara kommer de definitivt att njuta av detta. Men museet är verkligen inte för alla. Det skulle förmodligen inte vara trevligt i vind och regn (eftersom det är utomhus).
Det finns en hel del pensionerade östblock varor här - några på displayen, några under presenning. Vad som gör att denna plats sticker ut över andra platser är mängden specialteknik och signalutrustning / fordon som visas. SCUD plattformar, SAM missiler, flertal Mig 15 och framåt i tiden till Mig 29, Artilleripjäser, en USA M 107 artilleripjäs som var imponerande bland övriga stridsvagnar, även BMP och även MTLB som vi hade i Sverige en tid fanns här, bombflyg och olika typer av radarsystem var något av vad som kunde visas på platsen.
Här hittar man bland annat den förste polacken Hermaszewski som blev först ut i rymden. Landningskapseln finns på det polska militärmuseum för militärteknik.
Sojuz 30 var en flygning i det sovjetiska rymdprogrammet. Det var den andra flygningen i Interkosmos-serien. Flygningen gick till Saljut 6. Farkosten sköts upp med en Sojuz-U-raket från Kosmodromen i Bajkonur den 27 juni 1978. Den dockade med rymdstationen den 28 juni 1978. Farkosten lämnade rymdstationen den 5 juli 1978. Några timmar senare återinträdde den i jordens atmosfär och landade i Sovjetunionen.
Det blev att ta oss vidare in till centrum av Warszawa kommunalt med buss vilket också blev en intressant upplevelse där det finns ett flertal busslinjer och här var det viktigt att kunna läsa busstidtabeller för att hamna på rätt ställe. Vi hittade en trevlig restaurang nära floden Wisla som heter Dock19 i Warszawa som jag varmt kan rekommendera.
Vistula flodkryssning i Warszawa.
Vistula är den enda vilda floden som skär genomcentrum av en europeisk huvudstad. Vårflodkryssning i Vistula är en perfekt chans att se Warszawa från olika perspektiv. Vi gick ombord och njöt av den mest förtrollande utsikten över Gamla stan, Vistula Boulevards med Copernicus Science Centre, Warszawas sjöjungfru, Nationalstadion och många Warszawas broar och stränder.
En av de mest pittoreska flodturerna i europeiska huvudstaden, där det mjuka flödet av floden Vistula tar dig med på en minnesvärd resa längs Warszawas kust. En mycket unik kombination av rå och vild natur och gammal och modern arkitektur ger dig en unik upplevelse. Kryssningen på floden Vistula är en perfekt chans att se Warszawa från ett annat perspektiv.
Vi såg alla de vackra sevärdheterna i Warszawa att beundra från soldäcket där vi kunde känna vindens doft och gömma oss på ett varmt och mysigt glastäckt huvuddäck på vår båt. Har man möjlighet så missa inte att ta en tur med kryssning på floden. Båtturen tog oss drygt en timma och vi passerade fem broar och en fantastisk solnedgång avslutade vår resa denna dag.
Frukostalternativ.
Startar upp nästkommande dag med en fenomenal buffé till vår frukost. Här finns möjlighet att frossa i dessa läckerheter som erbjuds på hotellets matservering. Vi äter oss mätta och belåtna innan det blir dags att förflytta oss till fots till Pawiak fängelsemuseum.
Pawiak fängelsemuseum.
Denna speciella plats i Warszawa firar minnet av det gamla fängelset som verkade på denna plats från 1835 till 1944. Fängslade inom dess murar satt polska patrioter som kämpade mot de ryska delningsmyndigheterna, efter politiska fångar 1918 – främst kommunister, och under andra världskriget människor som fängslades i roundups, ofta kvinnor och barn, men också medlemmar i motståndsrörelsen.
Fängelset, som ligger i stadens centrum, var vittne till massmord som skakade det ockuperade Warszawa. Det uppskattas att omkring 100 000 fångar passerade Pawiak, av vilka nästan 37 000 sköts, och omkring 60 000 skickades till koncentrationsläger och tvångsarbete. Den 21 augusti 1944 sprängde tyskarna nästan hela fängelsekomplexet.
Idag ligger museet i de överlevande fängelsekvarteren VII och VIII. Utställningen består av fängelsekorridoren i kvarter VII och fem celler, inklusive karantän- och dödsceller, som rekonstruerades efter ritningar, beskrivningar och berättelser om fångar. På utställningen ser du också originalutrustning, dikter, dagböcker, hemliga meddelanden, kalendrar samt olika småsaker gjorda av fångar.
Vi tar en titt på statyn av Pawiak-trädet – en bronskopia av den berömda almen, på vilken offrens familjer placerade minnestavlor. Vid sidan av fragmentet av porten var trädet det enda bevarade efterkrigstidens vittnesbörd om fängelsets existens.
Det blev ett gripande besök med många eftertankar på hur mycket ondska och grymma människor kan vara mot varandra. Vårt besök varade närmare två timmar vid Pawiak fängelsemuseum därefter fortsatte vi vidare med Ubertaxi till en italiensk restaurang där vi passade på att inta lunch viket blev pizza med öl för min del.
För musikälskare.
En annan välkänd Warszawa bo är tonsättaren Fryderyk Chopin som tillhör en av historiens största kompositörer. Hans familjehem utanför staden finns fortfarande kvar. Tyvärr så dog Chopin i exil i Frankrike. Men hans hjärta finns begravd i kyrkan Świętego Krzyża som bevis på hans starka band till sitt hemland.
På Chopin museet följer man tonsättarens liv och musik genom högteknologiska och interaktiva i bilder och berättelser.
När vi ändå är inne på Chopin så är museet som är tillägnat honom ett absolut måste för alla musikälskare. Museet är relativt nytt och invigdes 2010 för att fira kompositörens födelse för 200 år sedan. Man kan definitivt säga att det här är ett av de mest interaktiva och högteknologiska museum som finns på kontinenten.
På hela fyra våningar får vi ta del av Chopins liv och musikverk, från början till start. Som besökare kan du även få välja vilka ämnen som du är mer intresserad av och kan därmed skippa vissa delar av museet.
Du får se Chopins skrivböcker från tiden han gick i skolan, en guldklocka som han fick som tioåring av en beundrare och passet som han hade när han reste till England. Utöver detta finns det e-böcker, musiklekar och pekskärmar. Allt för att du ska få lära dig så mycket om musikgeniet och hans inverkan på samhället som det bara går.
Det går inte att prata om festivaler i Warszawa utan att nämna den Internationella musikfestivalen: Chopin och Hans Europa. Detta evenemang hålls under två veckors tid runt augusti och september. Etablerad år 2005 har den snabbt hunnit bli ett evenemang att räkna med. Speciellt under de första åren så storsatsades det på att marknadsföra festivalen som en viktig kulturell festival för Polen både på hemmaplan och även utomlands.
Syftet är att presentera Fryderyk Chopin i ett bredare sammanhang både vad gäller de olika stilarna inom hans musik och genom hans relation till andra artister och kompositörer under hans livstidfram till nutid. Därför fick vi möjlighet att lyssna på musikverk av flera europeiska kompositörer.
Nu blir det dags att omgruppera till Agnieszkahem i nära anslutning till staden Łódź. Vi tar oss till järnvägsstationen i Warszawaoch inväntar tåget som var något försenat denna gång. Tågresan kom att ta knappt två timmar och avståndet mellan dessa städer är cirka 13 mil.
När vi anländer till Łódź hämtas vi upp av Agnieszka make Waldemar som kör oss hem till deras bostad. Bjuds på lite förtäring och öl, planerar för verksamheten för kommande dar i Łódź. Jag fick inkvartera i deras lägenhet i anslutning till deras villa.
Lodz, Łódź ≈ wodzj - en stad med kreativ energi och vibrerande puls i vår moderna tid.
Friluftsmuseet Pilica-floden
Efter frukost blir det dags att ta oss först till friluftsmuseet Pilica-floden, det är den första kulturarvsparken i Polen som är tillägnad en flod. Det ligger nära floden Pilica i staden Tomaszów Mazowiecki i regionen Łódź Voivodeship. Den skapades 2000. Den ligger bredvid Blue Springs naturreservat. Sedan den 19 april 2005 har Skansen fungerat som en kommunal kulturinstitution,
Pilicaflodens friluftsmuseum har skapats sedan 2000 och är det första friluftsmuseet i Polen som är tillägnat floden. Till en början fungerade det som ett socialt museum, som sköttes av föreningen Pilicas och Nadpilicz vänner (institutionens upphovsman och skapare). Sedan den 19 april 2005 har Skansen fungerat som en kommunal kulturinstitution.
Pilicas militärhistoria har samlats i en del av parken. "Krigstroféer i Pilica". De flesta av de utställningar som presenteras där har grävts ut från floden, och resten kommer från Pilica-området.
Den mest värdefulla och samtidigt populäraste utställningen är världens enda experimentella, bepansrade Luftwaffe-pansarartilleritraktor på SdKfz 8-chassit, allmänt känd som "Lufcik". Den återfanns från Pilica 1999, så 54 år efter att den sjönk.
Det är ett av många fordon som sänktes i Pilica i januari 1945. Tyska trupper försökte sedan korsa den frusna floden på is. "Lufcik" återfanns från Pilica 1999, är 54 år efter att den sjönk! Det är den enda transportören av denna typ som finns i världen.
Efter att ha utvunnits från Pilica genomgick den en grundlig renovering som slutade med att fordonet startade. Idag är det en stor attraktion för Pilicaflodens friluftsmuseum.
Friluftsmuseet har också en friluftsutställning med titeln "Pilicalinjens befästningar", där man kan se en rekonstruerad tysk entusiasm från 1944 och ett skydd av armerad betong av typen Tobruk. Det 31 ton tunga skyddet flyttades till friluftsmuseet från byn Włodzimierzów nära Sulejów, 30 km från Tomaszów Mazowiecki.
Början på utomhusutställningen "Pilicalinjens befästningar" var återuppbyggnaden av tyska befästningar från 1944. Diken gjordes hösten 2004 i området för friluftsövningsområdet. Den rekonstruerades baserat på den ursprungliga tyska sappermanualen från andra världskriget. Den var kopplad till ett öppet läge för ett maskingevär och försett med en utgrävning för sin 3-personers besättning, förbindelsegången är 15 meter lång och 2 meter hög.
Vi fortsätter vidare mot nästa besöksplats i närheten vilket är Konewka Bunker.
Konewka Bunker.
En av 3 tågbunkrar byggda i Polen. De kunde också användas som högkvarter för Hitler. Bunkern är 380 meter lång och är den enda raka bunkern, eftersom de andra 2 hade småkurvor.Denna bunker användes aldrig av Hitler och var förmodligen en bra anledning till attden aldrig förstördes. Bunkern är välbevarad och är nu ett museum i vardande. Det finns en underjordisk tunnel som du kan gå igenom. Det finns även en presentbutik.
Wow - jag är verkligen glad att jag fick se denna plats. Storleken är enorm, även för dagens standard. Bunkern är lätt 3/4 mil lång. Ju längre in man vågar sig desto mindre restaureringsarbete har utförts. Några av tunnlarna nära baksidan var fulla av vatten, vilket bara ökade det kusliga på en sådan plats.
Som svensk är det mycket svårt att hitta större centra för militär arkitektur som fortfarande överlever, men denna lilla plats i Polen får mig att uppskatta den stora kraften och de resurser som användes under andra världskriget, särskilt av den tyska armén. Jag skulle vädja till alla som är intresserade av historia att besöka denna plats medan du fortfarande kan.
Jag besökte Konewka Bunker med bekanta från Polen. Även de var alla imponerade av platsens grandiositet och hur "intakt" den var. Jag är inte säker på om det finns en möjlighet att besöka platsen med en reseguide, eftersom mina vänner fungerade som översättare och pratar polska och har en bra historisk bakgrund fungerade denna historiska plats för mig. Kanske detta inte är det bästa stället att besöka om man inte får tag på en tolk.
Reser tillbaka till Łódź för lunch och ett besök i staden.
Łódź i Polen, är det en stad du någonsin tänkt på att besöka? Om inte, så tänk om! Jag hade inte speciellt höga förväntningar när jag kom hit, men kan utan överdrift säga att man blev golvad. Vilken fantastiskt mysig, vacker och intressant stad! Här finns en bitvis mörk historia, men det är framåtanda och ungdomlighet som smittar av sig på gatorna.
Łódź är en avlång och ganska annorlunda stad. Istället för att kretsa runt ett centralt torg löper långa gator mellan de gamla fabriksområdena. Łódź ligger i mellersta Polen, ungefär 13 mil sydväst om huvudstaden.
Łódź har en tung historia från andra världskriget och ett bra sätt att lära sig mer om den är att besöka järnvägsstationen Radegast. Under kriget användes den här stationen för att deportera judar och romer till gettot i Łódź eller vidare till olika förintelseläger. Idag finns ett minnesmonument och ett litet museum här. Förbered dig på tungt, men mycket intressant. I den del av begravningsplatsen som kallas gettofältet finns kvarlevorna av omkring 43 000 judar som dog i gettot i Łódź́.
Łódź är Polens tredje största stad. Den här staden var länge känd för sin textilproduktion och dominerades av gigantiska fabriker.
När fabrikerna tvingades stänga ner blev många arbetslösa och staden började somna in, men under senare tid har den börjat blomstra rejält igen. De (vackra!) fabrikerna har renoverats och byggts om för att inhysa restauranger, caféer, hotell, biografer och museer. Staden överraskade mig verkligen.
Innan kriget bodde mer än 233 000 judar i Łódź. Under de första månaderna av ockupationen lämnade runt 75 000 judar staden, antingen för att de flydde eller för att de tvingades flytta till andra områden. I november 1939 annekterades Łódź av Tyskland och i december togs ett hemligt beslut om att öppna ett getto.
Under våren 1940 byggdes gettot och staden bytte namn från Łódź till Litzmannstadt, på order av Adolf Hitler. Mer än 160 000 judar tvingades in i gettot och stängdes av från resten av staden.
Det var redan trångt i gettot, och ändå fylldes det på med nya människor. Hösten 1941 deporterades 4999 judar från Wien till gettot i Łódź. Äldre och människor med dålig hälsa överlevde inte länge, och dog av hunger och sjukdom, berövade all sin värdighet. Andra transporterades till förintelselägret i Kulmhof där de mördades. Endast 113 av dessa nästan 5000 judar från Wien överlevde kriget.
Samma höst deporterades 5007 romer, varav 2689 var barn, från Österrike till Łódź. Helt avskilda från det övriga gettot trycktes de ihop i fem bostadshus, med upp till 30 personer i varje rum. De saknade värme, mat och vatten och snart bröt tyfoidfeber ut vilket dödade 600 personer. De som överlevde skickades till förintelselägret i Kulmhof. Ingen överlevde.
Tyska myndigheter deporterade också hösten 1941 sammanlagt 4200 judar från Berlin till gettot i Łódź. Nästan alla dog av hunger, kyla eller sjukdom, eller blev mördade i Kulmhof eller Auschwitz.
Idag finns ett minnesmonument och ett litet museum vid tågstationen Radegast. Man kan se stationen, ett tåg med vagnar, flera informationsskyltar samt minnesstenar som påminner om de olika koncentrationsläger dit människor skickades. Man kan också gå in i en byggnad där en modell är uppbyggd över gettot. Här finns också namnlistor över alla de judar och romer som protokollfördes.
Den största byggnaden på området är ”Tunnel of the Deported”, som har rests längs gettots järnvägsspår och som stod klar år 2005. Tunneln är gjord av betong och sträcker sig 160 meter.På utsidan har man skrivit Andra världskrigets årtal, och på insidan har dessa årtal kompletterats med viktiga fakta om livet i Łódź (Litzmannstadt) under ockupationen.
På insidan av väggarna kan man också se listor med namn på de människor som transporterades till eller från gettot, arrangerade i kronologisk ordning. Här finns 34 000 namn, samt en vit sida som symboliserar de namn som har försvunnit.
I slutet av tunneln ligger den så kallade ”Hall of Cities”, med namnen på alla de städer varifrån man hämtade judar till gettot.
Ovanpå hallen reser sig en hög kolonn som kallas ”Column of Remembrance”. Kolonnen är25 meter hög och formen påminner om en bruten dorisk kolonn, en symbol från kyrkogårdskonst som visualiserar liv som slutar för tidigt. Ovanför ingången står det femte budordet – Du skall icke dräpa.
Sammantaget uppskattas att ungefär 200 000 människor bodde i gettot i Łódź mellan 1940 och 1944, och av dessa överlevde endast mellan 5000 och 7000. Skrämmande och omskakande! Det är svårt att beskriva känslan med ord, men kan säga att det var ett starkt besök.
Återresan till Warszawa och till Linköping.
Jag vaknar till tonerna av en mjukt tutande duva. Vid äter frukost vid 9-tiden och går därefter en runda i familjen Grudzinskas trädgård. Har packat min minimala utrustning och Waldemar kör fram sin bil och Anna och jag hoppar in i bilen som nu åker upp de 13 mil till Warszawa Chopin flygplats.
Hinner med att ta en fika med Anna innan det blir dags för mig att gå till säkerhetskontrollen och ställa mig och vänta vid ”gaten” till mitt flyg till Skavsta. En lång kö av medpassagerare, men kommer snabbt igenom sista kontrollen av pass och flygbiljetten och ner till den väntande buss som tar oss ut till flygmaskinen. Fick en plats 2 B, vilket var i främre delen av flyget. Avgångstiden 13:10 kunde inte hållas så det blev 30 minuters försening men vi landade in 14:55. Fick vänta till 15:55 då Flygbussen tog mig vidare till Linköping. Här väntade min vän Lasse Nilsson som vänligt skjutsade mig hem till bostaden.
Mitt slutintryck av Polen.
Jag kom att upplev en polsk semesterdestination som är proppfull med kultur och energi – så passa på och res till Warszawa. Staden jämnades i princip med marken under andra världskriget och under de efterföljande åren har Warszawas återfödelse handlat mindre om arkitektur och mer om atmosfär.
Några saker som man inte får missa när du besöker Warszawa är den berömda sjöjungfrustatyn och en promenad genom gamla stan som har byggts upp på nytt så autentiskt som möjligt.
När du reser runt i Polen, så kommer du mötas av en härlig gästvänlighet. Många polacker är hederliga och traditionella, men de är också originella och progressiva på många sätt. Jag gillar den polska kulturen och andan, de är inte rädda för att säga vad dem tycker, men samtidigt är de vänliga och vet hur man tar hand om sina gäster!
Glöm det tidigare gråa Warszawa. Idag är staden full av nytänkande, gröna parker och en fascinerande historia. Gamla stan som sjuder av liv är återuppbyggd efter andra världskriget med hjälp av foton och ritningar, och är idag ett av Unescos världsarv.
Återupplev den mörka historien på museer såsom Polin och Warsaw Uprising, gå i Chopin eller Copernicus fotspår och passa på att njuta av prisvärda ungdomsstaden Warszawa.
Den klarast lysande stjärnan i parkväg är definitivt Royal Laziesens. I den parken hade jag kunnat spendera en hel dag på en picknickfilt om jag hade haft möjlighet. Lazienki som är en härligoas mitt i stan.
Polens huvudstad har på senare tid gått från grå och dyster kommunist stad till pulserande metropol med ett brett nöjesutbud. Ta en kaffe i solen eller lunch på en uteservering i de smala kullerstensgränderna i gamla stan. Spännande, billigt och precis runt hörnet.
Slutord.
Har haft väldigt sköna och avkopplande dagar tillsammans med mina vänner Agnieszka och Anna. Polen är ett spännande och fint land som bjuder på både vackra städer och härlig natur.
Ju större tidsavstånd till andra världskriget, desto mer verkar vi känna behov av att besöka de platser där världshistorien gjort avtryck. Vi vill se med egna ögon. Vi vill förstå och lära av historien.
Jag ställer mig ständigt frågan: upplever jag för att skriva eller skriver jag för att jag har upplevt? |