logga


Weekendresa till Polen med GP speedway i Torun.

Lämnar Linköping vid 15-tiden den 5 oktober och styr färden mot Blekinge och Karlskrona där Stena Lines färja väntar på oss för att ta oss vidare till Gdynia.  Vi hade gott om tid på nerresan vilket gör att valet av färdväg blir över Kisa, Vimmerby och Målilla. Gör en liten avstickare till Rosenfors. Första stoppet blir i Kalmar och Guldfågeln arena där vi passar på att besöka hamburgerkedjan Max för att få något i magen och dessutom få en bensträckare.

Anländer till Karlskrona i god tid, terminalen ligger på Verkö - cirka 10 km från Karlskrona, vi följer skyltar mot Verkö och Gdynia med färjesymbol så det är enkelt att hitta fram. Blev sittande i bilen i drygt någon timma innan det blev dags för att köra ombord.

Stenaline Karlskrona – Gdynia.
Det mest prisvärda sättet att åka med bil till Polen är via Karlskrona – Gdynia.
Från Karlskrona kör Stenaline tre turer per dygn, varav en är förlagd till dagtid och två är över natten. Senast en timme innan ska passagerare med fordon vara incheckade till avgången 21:00. Så blir det dags att checka in på fartyget Stena Vision. Det är trångt i bilkön som på sidorna omsluts av lastbilschaufförer som väntar på att köra ombord.

Rutten Karlskrona – Gdynia är en viktig sträcka för varor, så därför dröjer ombordkörningen lite extra eftersom att lastbilarna och deras vikt först ska fördelas över fordonsdäcken innan personbilarna får köra på. Personalen på bildäck gör ett bra jobb med att organisera fordonen på två och en halv våningar. Det är lika trångt som på Tysklandsbåtarna och man får passa sig när man öppnar bildörrarna för att inte buckla till dessa. Nu är det 10 1/2 timma ombord att fördriva tiden innan man får köra iland i Polen.

Ombord på Stenaline.
På utsatt avgångstid lägger färjan ut mot Polen och Gdynia. Under kvällen bekantar vi oss med vår 2-bäddshytt med havsutsikt. Så blir det dags att upptäcka fartyget. För de som vill finns möjlighet att besöka deras fina SPA-avdelning. Där kan man få en härlig behandling till mycket bra priser. Det finns även en stor butik som är känd för sitt stora utbud till riktigt bra priser.  Det finns flera barer och även en nattklubb för de kvällspigga.

Shopping ombord har ett välsorterat sortiment av starkare drycker, men också leksaker och andra prylar. Storleken på butiken motsvarar de på Tysklandsbåtarna. Priserna är enbart för dem som inte planerar att kliva av i Polen. Det betyder att alkoholdrycker är billigare på båten än på svenska fastlandet, men långt ifrån lika billigt som i en polsk mataffär.

Sträckan Karlskrona – Gdynia har under senare år försökt etablera sig som en nöjesrutt och inte bara en ren transportsträcka. Det är dock inget nöjespalats som Ålands- och Finlandsbåtarna, men viss förströelse finns ändå. Under kvällen sitter vi till bords för att njuta av en öl och träffar på bekanta svenskar från Linköping och Motala som också avser att titta på GP speedway i Torun. Trötta men belåtna återgår vi till vår hytt för att vila några timmar innan det blev revelj 06:00. Kliver ur bingen för att därefter förbereda landstigningen i Gdynia.

Tidsenligt ankommer båten till Gdynia. Nu tar vi oss ner till bildäck som öppnar 10 minuter innan ankomsten. Värmen på bildäck är outhärdlig, så räkna med att de flesta står på tomgångskörning och väntar, inklusive oss båda på att köra av färjan.

Bilresa i Polen.
Innan man kör till Polen måste du se till att du har alla nödvändiga dokument och att du har all nödvändig säkerhetsutrustning om du skulle få motorstopp.
Före bilresan till Polen är det bäst att kontrollera vilka handlingar man måste ha med sig och hur bilen måste vara utrustad.

Obligatoriska handlingar
• Personbevis eller pass (med giltigt visum för medborgare utanför EU)
• Giltigt svenskt körkort
• Bilens registreringsbevis

Bilens utrustning
Alla fordon måste vara försedda med lättillgänglig brandsläckare, varningstriangel och reflexväst. Dessutom ska en förbandslåda finnas i bilen. Det är också bra att ha telefonnumret till bärgningstjästen. Dubbdäck är förbjudna i Polen.

När bogvisiret på båten öppnats 07:30 tar det inte många minuter innan man är ute på den polska motorvägen, där hastighetsbegränsningen är 140 km/h. De som ska vidare till Gdansk har cirka 3,5 mil i vanligtvis mycket tät trafik. Vi reser rakt söderut till den tilltalande kuststaden Gdansk, en blandning av gamla och nya Polen.

Nu är det bara att fortsätta de 20 milen till Toruń. För många är Gdansk en bra utgångspunkt för resor till övriga delar av Polen. Efter besöket i Gdansk, Gdynia och Sopot kan man lätt och snabbt ta sig med bil mot Grudziadz, Torun, Wloclawek och Lodz.

Sträcka Gdansk-Torun är en betalväg. Rusocin nära Gdansk – här tar man en biljett ur en automat som man senare får lämna ifrån sig och betala när man lämnar motorvägen. Hastighetsgränser för personbilar är 140 km/timme, för bussar och lastbilar 80 km/timme (vissa bussar även 100 km/timmen). Vi närmar oss avtagsvägen 91 mot Lysomice så nu blir det dags att betala med kontanter (polska zloty eller euro), kreditkort. Vi lämnar biljetten och tar farväl av 29,90 zl.

Ett elektroniskt betalsystem för vägtull introducerades i Polen den 1 juli 2011 Systemet ersätter så kallade winety. Förare av fordon tyngre än 3,5 t samt av bussar med mer 9 personer är skyldiga att betala tull för användning av 156 mil av landsvägar, expressvägar och motorvägar.

Resan går vidare genom polska landsbygden förbi mindre byar. Passerar vårt hotell Rubbens & Monet men det är för tidigt att checka in så vi fortsätter resan ner till Toruń för att bekanta oss med staden och att hitta till motorarenan.

Nu är vi redo att besöka Toruń!
Hansastaden Torun är en medeltidspärla som hittat sin plats på Unescos kulturarvslista. Gamla stan genomkorsas av smala gator, trånga kullerstensgränder mellan gotiska kyrkor, höga eleganta köpmanshus och gamla renoverade spannmålsmagasin. Staden delas av floden Wisla med en gammal stadskärna på ena sidan och den nyare bebyggelsen på den andra. I motsats till många historiska städer i Polen så klarade sig Torun nästan helt undan förstörelse under andra världskriget, speciellt Gamla Stan, vilket innebär att husen är original och inte rekonstruktioner.

Toruń är en rolig plats att besöka eftersom det alltid finns något som hjälper oss slappna av och ha roligt. Efter att utforskat Gamla stan, (det stora flanör- och shoppingstråket i Gamla stan är gågatan Szeroka), upplevt observatoriet, och avnjutit en lokal god öl på Ristorante Pizzeria da Giuseppe. Vi hinner dessvärre inte med om att utforska nattlivet och platser som klubben Lizard King som annars har rekommenderats att besöka när man är i staden.

Polacker är ganska kända för att kunna dricka mycket och festa hela natten lång, och visst stämmer det till stor del! Polacker vet verkligen hur man festar och det är kanske också därför man har ett av Europas bästa nattliv. Här finns gott om rökiga jazzhak, klubbar och ett oöverskådligt utbud av pubar och restauranger.

Ett av alla måsten när man besöker Toruń är Gamla stan och det gotiskt inspirerade stadshuset, som tillsammans har blivit utnämnda till av världens 30 vackraste platser. Med besättningar från 1000-talet finns det mycket historia att utforska i Toruń, eftersom staden är en av de få stora städer i Polen som undslapp stor förstörelse under andra världskriget.

Om du besöker Copernicus stad bör du, också utforska himlen från Observatoriet. Det här är ett av de coolaste planetarierna i hela världen och du kommer uppskatta allt som byggnaden har att erbjuda.

I staden har pepparkakan fått ett eget museum, Muzeum Piernika som fått en ny attraktion. På Piernika-museet kan man fördjupa sig i pepparkakans historia, här kan man pröva på att baka egna kakor enligt 500 år gamla recept och givetvis avnjuta själva museiföremålet i kaféet.

Galeria Copernicus ligger i nära anslutning till motorstadion så det blev ett besök där. Hittills är Galeria Copernicus den största platsen i Torun. Den har över 90 butiker, varav den största delen är täckt av Media Markt och Real hypermarket. Andra är främst klädaffärer, men det finns också Empik, juvelerare, zoologisk, ABC för barn, leksaksaffär, parfymer, frisör mm
Dessutom, om någon kände sig trött eller hungrig finns det ett urval av restauranger (kinesisk, snabbmat, andra restauranger), För alla som uppskattar god underhållning och roligt, väntar den modernaste bowlingbanan i Toruń.

Toruń anses vara en av regionens vackraste städer, när du har besökt staden kommer du att förstå varför. Staden anspelar ständigt på medeltiden men är modern när så behövs och servicepersonalen har ett ständigt leende på läpparna. En resa till Toruń tar verkligen fram ens bättre sidor. Utforska och slappna av på ett sätt du inte trodde var möjligt, och njut av stadens attraktioner och mycket mer. Om du älskar medeltida städer och gamla kyrkor är Torun destinationen för dig.

Jag skulle också rekommendera turister att lära sig ett par polska ord och fraser. Kanske inte för att det behövs, men för att visa uppskattning. Det är mycket trevligare att säga “Siemka” eller “Dziękuję” istället för “hello” eller “thank you”. Lär dig ett par vanliga fraser och ord så får du garanterat en minnesvärd resa till Polen!

Nu ska speedway-GP avgöras.
Final i GP Speedway 2018 går i Torun Polen. En bana som anses vara en av världens bästa speedwaybanor, designad av vår världsmästare Per Jonsson en gång i tiden. Nu skall världens bästa speedwayförare göra upp över nationsgränserna i VM.

Knappt 20 mil från Gdynia i Polen ligger Torun, som 2018 är den sista av VM-deltävlingarna i speedway som körs i år. Svenskar har historiskt sett trivts i Polen. Tony Rickardsson, Andreas Jonsson, Antonio Lindbäck och Fredrik Lindgren har alla vunnit i Polen. Just i Torun är det dock ”bara” Lindbäck och Jonsson som vunnit. De senaste åren har svenskarna för all del kört dåligt i Torun. Senaste pallplatsen kom 2014, när Andreas Jonsson blev tvåa. Hemmaåkaren Patryk Dudek var starkast i finalen 2017, och vann före Tai Woffinden och Bartosz Zmarzlik.

Sverige och Polen är de två länderna där speedway är som populärast. Ett Mecka för alla speedway supportar är Motoarenan i Toruń. Det är ett bra ställe att titta på speedway. Motoarena i Torun är en nybyggd modern speedwaystadion med alla faciliteter runt omkring, bland annat ett mycket bra ljudsystem för resultat och meddelanden. Banan är jämn och snabb vilket resulterar i en del väldigt spännande racing under 23 heat. Anläggningen ger ett gott intryck. Modernt, stort och rymligt, allt ser lika bra ut från vilken plats som helst.

Arenan ligger 6 kilometer från stadens centrum, och det är inte svårt att komma dit med olika typer av transporter som exempelvis spårvagn. Det finns en stor parkeringsplats för bilar nära arenan. Man bör också vara tålmodig när man lämnar parkeringsplatserna efter avslutad tävling då det är fullt av fordon som lämnar platsen. Blev rekommenderad parkering bredvid CH Plaza och det tar endast 10 minuter till arenan.

Speedway är speciellt med den spänningen man upplever, för att inte tala om Speedway Grand Prix som är en fantastisk upplevelse. De entusiastiska folkmassorna av fans främst från Polen upplever framgångarna och misslyckanden av deras favoriter.

VM-serien i speedway har avgjorts i sin nuvarande form sedan 2007 och körts i deltävlingsform sedan 1995. Före det, sedan 1936, kördes en ren VM-final. Svenske Tony Rickardsson vann faktiskt den sista VM-titeln med det gamla formatet. Rickardsson och Ove Fundin är utan konkurrens svensk speedways stora förare internationellt sett. Sverige har vunnit flest VM-medaljer som land (37 st.) och Fundin/Rickardsson har tagit 22 av dem. Sedan Rickardsson slutade 2006 har danske Nicki Pedersen, britten Tai Woffinden och veteranen Greg Hancock dominerat SGP.

Under lördagskvällen kördes årets sista och helt avgörande deltävling i speedway-VM, det från den härliga Motoarena i Torun, Polen. Redan i kvällens första heat fick vi se de tre som slåss om bronset i årets mästerskap – Greg Hancock, Fredrik Lindgren och Maciej Janowski. Det var dock heatets fjärde gubbe, guldjagande Bartosz Zmarzlik som tog hem det otroligt underhållande heatet.

I kvällens elfte heat ställdes de båda guldkombattanterna Tai Woffinden och Bartosz Zmarzlik mot varandra. Efter att Woffinden gått hårt i backen och blivit utesluten fixade Zmarzlik att vinna heatet och därmed knapra ikapp och låg nu endast sju poäng ifrån britten med två ordinarie omgångar kvar att köra.

När de 20 heaten som utgör grundomgången var i mål hade vi Artem Laguta i topp med maximala 15 poäng, tätt följd av Bartosz Zmarzlik på 14. Zmarzlik som därmed höll kampen om guldet vid liv in i semifinalerna.

I den första semifinalen var det Artem Laguta och Emil Sajfutdinov som slog ut Fredrik Lindgren och Martin Vaculik. Lindgrens enpoängare innebar dock att bronsmedaljen var säkrad. I den andra semifinalen var det Niels Kristian Iversen och Tai Woffinden som slog ut Bartosz Zmarzlik och Greg Hancock. Detta resultat innebar att Tai Woffinden säkrade världsmästartiteln med endast ett heat kvar av årets speedway-VM kvar att köra.

I finalen fick vi se Tai Woffinden vinna enkelt före Artem Laguta, Emil Sajfutdinov fixade tredjeplatsen medan Niels Kristian Iversen blev sist.

Britten Tai Woffinden tog sin tredje titel när han säkrade VM-guldet i speedway i polska Torun. Samtidigt gick bronset till Fredrik Lindgren – som därmed fixade Sveriges första medalj sedan 2011. Woffinden fick också den perfekta avslutningen på säsongen när han åkte in som segrare i den sista GP-tävlingen. Han vann mästerskapet med tio poängs marginal till tvåan Bartosz Zmarzlik.

Fredrik Lindgren låg på en fjärdeplats inför den sista och avgörande VM-deltävlingen och det var upplagt för medaljstrid. När hemmaföraren Maciej Janowski inte tog sig till semifinal var det bara Greg Hancock som hotade Lindgrens pallplats, men en tredjeplats i semifinalen gjorde att svensken höll undan. Det var Sveriges första VM-medalj sedan 2011 när Andreas Jonsson tog silvret.

Britten Tai Woffinden, som åkte på en läskig krasch tidigt och många åskådare höll andan,Tai tog hem sin tredje VM-titel, före polacken Bartosz Zmarzlik. Woffinden hissades på banan efter semifinalen då titeln säkrades.

Nu står det klart vilka fyra förare som tilldelas wildcards till VM-cirkusen den kommande säsongen. Det blev Leon Madsen, Matej Zagar, Martin Vaculik och Patryk Dudek. Sedan tidigare har Janusz Kolodziej, Antonio Lindbäck samt Niels Kristian Iversen kvalat in.

Återresan till Linköping med besök i staden Gdynia.
Inför avfärden från Lysomice avnjuter vi hotellets frukost. Här träffar vi på ett antal svenskar som också under gårdagen besökte motorarenan för att se speedwayen där vår egen Fredrik Lindgren lyckades få till slut en hedrande 3:dje plats totalt under årets Grand Prix. Detta blev ett stort samtalsämne med de gästande svenskarna i frukostmatsalen.

Efter utcheckningen blev det så dags att vända de drygt 20 milen norr ut mot Gdynia. Vi stannar till vid en livsmedelsaffär som har öppet denna söndagsmorgon för att komplettera upp med några öl och vinflaskor. Inte mycket trafik längs vägarna vilket gör det enklare att ta sig fram till motorvägen där man får möjlighet att med något högre hastighet och utan fartkameror ta sig fram smidigt. Längs mindre vägar i landskapet hindras man ofta av traktorer, långtradare vilket gör att restiden ökar avsevärt.

Det blir gott om tid i Gdynia vilket ger oss möjlighet att under några timmar besöka staden för att se oss omkring. Då vi orienterar oss runt i staden ser vi skyltar som gör reklam för att passa på och besöka Emigrationsmuseet. Museet ligger 2,3 km från Gdynia centralstation och ca 30 minuters promenad.

Emigrationsmuseet i Gdynia - ett historiskt museum i Gdynia, en lokal kulturinstitution i Gdynia, grundad i februari 2012, tillgänglig för allmänheten den 16 maj 2015 Institutionen dokumenterar Polens emigration. Museet ligger i den historiska byggnaden vid sjöfartsstationen vid franska kajen i hamnen i Gdynia och den platsen valdes inte av misstag. På ett organiserat sätt kom anläggningen att fungerade som en transitpunkt för tusentals polacker som lämnade sitt hemland. Det var från denna plats på 1930-talet som transatlantiska fartyg seglade med polska utvandrare. Museet bedriver vetenskaplig forskning och utbildningsverksamhet som är tillägnad till den polska emigrationens historia till alla kontinenter.

Öppettiderna är måndagar stängd, tisdagar öppet från 12:00 till 20:00, onsdagar – söndagar är det öppet från 10: 00-18: 00. Museets museer är stängda 60 minuter innan museet är stängt. Förslag på besök - från 2 till 4 timmar.
Biljettpriset för så kallad normalbiljett 10 zloty/person. Sedan öppningen i maj 2015 till slutet av 2017 har den permanenta utställningen besökts med över 400 000. människor. Varje år ökar antalet besökare, år 2017 översteg antalet besökare 160 000.

Ett besök på museet är inte en tråkig lektion av historien, men ett enkelt språk skrivet om människor som av olika skäl lämnade sina hem och sitt hemland. Vi kan bara se på det som enhistoria om Polens migration, men det verkar som om utställningen idag har ett universellt budskap. Det är ett fantastiskt sätt att presentera orsakerna till att människor väljer att resa till världens ände och de realiteter som invandrare möter.

Lars och jag passar på att besöka den thairestaurangen Lolo Thai Jolo för att stilla vår hunger. För min del blev det en Tom Yum soppa med kyckling, svamp och räkor. Detta i en sås som bestod av kokosnöt mjölk, smakade bra och kan rekommenderas om man vill få något enkelt och gott.

Nu väntar åter Stena Lines färja Stena Baltica för återresan till Sverige. Klockan 18:00 avgår färjan och efter incheckning i våra hytter. En lång väntan på terminalen innan det blir dags för att köra ombord på färjan Stena Baltica den här gången. Stena Baltica är ett fartyg som främst vänder sig till frakt, men som även trafikeras av passagerare med bil. Stena Baltica inte tillgänglighets-
anpassad för funktionshindrade personer och hytterna är inte anpassade för husdjur.

Till skillnad från Stena Vision har Stena Baltica inte lika mycket att erbjuda ombord. Här hittar du en buffé restaurang där man kan slå dig ner för en bit mat samt en bar där passagerarna kan koppla av med något gott att dricka.
Denna färja verkar vara den som tar de flesta långtradarna ombord. Att komma ihåg är att när du reser till eller från Polen med Stena Baltica så ingår det mat.

Avfärden från Gdynia kom efter någon timma ute på Östersjön att inramas av kraftig vind i det närmaste stormstyrka. Det blev svårt att röra sig i upprätt ställning när man rörde sig på däck, så det blev en tidig kväll för att sedan gå till kojs och försöka somna in och invänta morgondagen.

Måndag morgon klockan 06:00 ankommer vi åter till Karlskrona. Efter en tidig utcheckning från vår hytt går vi ner till bildäck och gör oss klara för sista sträckan till Linköping. Eftersom det inte blev läge för frukost på färjan fick vi vänta tills vi kom till Mönsterås där restaurangen Glada Kocken hade vänlighet att öppna restaurangen en kvart tidigare än öppettiden. Här fick vi en välförtjänt frukost med ägg och bacon macka, kaffe och te.

Så blev det dags att avverka den sista etappen mot Linköping. Vi tar oss ut på E 22 :an där vi passerar Västervik och Gamleby för att sedan åka vidare mot Åtvidaberg. Trafiken under denna måndagsmorgon är lugn, vad vi kan se är det ett flertal älgjägare som nu passar på att komma ut på premiären för årets älgjakt här nere i södra delen av landet. Runt 11:00 är vi nu tillbaka i Linköping efter en trevlig och givande weekend resa till Polen.

Polenupplevelser.
Fakta om Torun, Polen.

Resa: Bästa sätt att ta sig till Torun är med egen bil. Färja från Karlskrona till Gdynia/Gdansk. Alternativt går det att åka på en organiserad bussresa.
Det går givetvis också att flyga till någon storstad i Polen och sedan åka vidare med buss. Detta är dock tidskrävande och dyrt.

Boende: Det finns gott om hotell och pensionat. Precis utanför centrum, på andra sidan floden Vistula, ligger en modern och trevlig camping. Om du ska campa bör du ta med dig öronproppar, eftersom ljudnivån från vägarna runtomkring ofta är hög.
Att bo på hotell kostar 200-1000 kronor per natt i dubbelrum. Campingen kostar runt 50 kronor natten.

Mat & Dryck:
På i stort sett alla restauranger är maten god, dock oerhört fet. En öl på krogen kostar runt 5 kronor och en bit mat mellan 30 och 100 kronor. Glöm inte att testa "Pierniki" med ingefära.

Pengar: I Polen används zloty. 100 svenska kronor = 46,20 zloty (29 juli 2003). Flera butiker och hotell accepterar Visa och Mastercard. Det finns bankomat i varje stad.

Bästa tiden: Sommarhalvåret. Juli och augusti är dock hektiska, då många turister kommer hit.

Övrigt: Torun är en modern stad där du hittar det mesta. Priserna är lägre än i Sverige. På stormarknader överraskas du av utbudet och det finns massor med mat och halvfärdiga rätter. Låt inspirationen flöda när du handlar mat. Testa det rika utbudet av kött och köttprodukter.